Най-вероятно трима са били крадците, които задигнаха пари и накити от митницата в Благоевград в нощта срещу събота, каза районният прокурор Борислав Ковачки на специален брифинг.

Те са отмъкнали валута на обща стойност 230 000 лв. Сред тях има 10 000 фалшиви долари. Взели са и около 20 кг накити. Част от тях са сребърни, а други – имитация.

Крадците са пуснали всички чешми да текат, за да заглушат шума от ъглошлайфа. Запушили са сифоните и в продължение на 10 часа водата е текла и е проникнала навсякъде. Причинени са сериозни материални щети вследствие на наводнението.

Снимка: btvnovinite.bg

Четири пъти СОТ-ът се е задействал, но пристигналите на място охранители са се връщали обратно и не са установявали нередности. 

Камери са заснели, че крадците са влезли в района в 23:45 часа. Два часа те са извършвали кражбата необезпокоявани.

Авторството на престъплението се установява. Има версия, по която се работи. Проверява се и дейността на охранителите и това дали действията им са били адекватни. Разпитани са и свидетели.

Засега е сигурно, че крадците са влезли през аварийния противопожарен изход и са имали достатъчно време да разбият двете каси в помещението. 

Снимка: btvnovinite.bg

При прескачането на оградата те са разпилели част от откраднатото.

Взети са всички веществени доказателства, иззети в последните 10 години от всички митници от Югозападна България.