КПКОНПИ извършва проверка в Община Стара Загора по сигнал за нарушения на закона по две обществени поръчки на общинското дружество „Тролейбусни и автобусни превози“ с  финансиране по две европрограми, съобщиха от комисията.

Обществените поръчки са за доставка на 55 нови дизелови автобуси (висок енергиен клас), на обща стойност 35 639 108 лева, както и на 33 нови електрически автобуси, в едно с 18 нови зарядни станции и 2 трансформаторни станции, на обща стойност 49 103 999 лева.

Първата обществена поръчка е приключила с избор на изпълнител и доставка на дизелови автобуси, а по втората също е сключен договор за доставка с извършени начални плащания. Възложител на поръчката е общинското дружество, като в състава на комисията за избор са участвали ръководни длъжностни лица от общинската администрация.

Сигналът, по който КПКОНПИ работи, касае проверка на данни за получаване на материални облаги от страна на длъжностни лица,  включително и лица, заемащи висши публични длъжности, с цел избор на конкретен изпълнител, допълват от комисията.

Налице е сходство при постъпилите данни за извършени неправомерни действия от страна на длъжностни лица, както при провежданата поръчка в гр. Варна на стойност 85 милиона лева, така и при провежданите поръчки в гр. Стара Загора на обща стойност над 84 милиона лева. Проверките касаят доставка на превозни средства за нуждите на градски транспорт. 

До настоящия момент в хода на проверката за обществената поръчка на Община Варна, са изискани документи и са снети обяснения от всички членове на комисията за избор на изпълнител, от заместник – кмет и от кмета на общината Иван Портних.

Снети са и обяснения от управителите на фирми, които в хода на процедурата са били отстранени от участие. Предстои преценка за изпращане на всички материали от проверката на прокуратурата, с оглед данни за корупционни престъпления, уточняват от комисията.

Служителите на Дирекция "Противодействие на корупцията" са пристигнали в общината около 12 часа днес. Общинската администрация оказва пълно съдействие и предоставя всички искани документи, съобщиха от Община Стара Загора.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!