Проверяваният за конфликт на интереси председател на Комисията за защита на потребителите, Димитър Маргаритов, заяви пред bTV, че очаква проверката да завърши до средата на месеца. 

Проверката е по сигнал, че учебници на издателство, свързано със съпругата на Маргаритов, са одобрявани от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, който им е кум. Антикорупционната комисия започна работа по сигнала през юни.

Съпругата на Маргаритов е директор на фондация "Просвета", свързана с най-голямото издателство за учебници и помагала. Учебниците се одобряват от министъра на образованието Красимир Вълчев, а двете семейства Вълчеви и Маргаритови, са си кумували един на други. Проверката на антикорупционния орган е след медийна публикация. 

Кумовете не са в списъка на свързаните лица, които по закон могат да бъдат в конфликт на интереси, каза Маргаритов. Още преди два месеца министърът на образованието, заяви, че не одобрява учебниците еднолично и не може да даде преимущество на едно издателство спрямо друго. 

Проверката засяга и още един елемент от сигнала - за това, че фирма, този път на съпруга на министъра - Лилия Николова-Вълчева, е печелила обществени поръчки на Комисията за защита на потребителите. 

Маргаритов обаче обясни, че такива поръчки комисията е възлагала чак през 2016 г., много, след като кумата му е излязла от въпросната фирма. Тя е участвала в нея до 2009 г., а той е оглавил комисията през 2015 г.

Органът, оглавяван от Сотир Цацаров, не се ангажираха с краен срок за проверката.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!