"От „Възраждане“ ще направим изключение от установената традиция и практика началото на това пленарно заседание да се открива с програмна декларация. Има един частен случай, който остана скрит от обществеността. Той е симптоматичен за начина, по който България се развива последните 34 години".

Това каза председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов при откриването на новата пленарна сесия на 49-ото Народното събрание.

"Днес един българин – Милан Димитров, ще бъде съден в Гърция за екстрадиция в САЩ. Кое е интересното в този случай и защо го коментираме тук? Нашият сънародник е арестуван миналата година, декември месец, в Гърция. Няма доказателства, на базата на клетвена декларация от страна на представител на американската прокуратура. В тази клетвена декларация американският прокурор заявява, че вярва, че българският гражданин е осъществявал търговия, с която е нарушавал санкциите на САЩ срещу Русия. Няма доказателства, но вярва", разказа Костадинов.

"Само на базата на тази вяра гръцкият съд взима решение да бъде екстрадиран. Неговите адвокати успяват да отложат това с обжалване. Междувременно родителите на нашия сънародник започват да търсят помощ от представителите на държавата. Никаква помощ, никаква подкрепа и започва прехвърляне на топката между институциите", продължи той.

"Когато ние разбрахме за този казус, поставихме въпроса пред съответните институции в България. На първо място МВнР. От там получихме отговор, че с казуса трябва да се занимават Министерството на правосъдието и МВР. Това на практика е лъжа. Нищо не беше предприето в рамките на следващите 45 дни. Дори и в момента в съда в Атина няма представители на българската държава. Къде е държавата", попита Костадин Костадинов.

По думите му такива случаи са много и това е симптом за разпада на държавността.