"Присъствието на вселенския патриарх Вартоломей на събора в София в края на месеца поставя под заплаха православната църква като независима институция. В нашата църква вече има митрополити, които публично изразяват своето становище, че Българската православна църква е допуснала най-голямата си грешка, като е станала независима."

Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пред журналисти в сградата на Народното събрание.

Костадинов коментира предстоящия избор на български патриарх, който започва днес с избирането на трима митрополити, от които на 30 юни ще бъде избран духовният водач на Българската православна църква.

Според Костадинов вселенският патриарх подклажда разкола в православния свят, което фактически е позиция на Руската православна църква. Вселенският патриарх призна за автокефална църквата на Украйна, с което влезе в открит сблъсък с Москва.

„Ако начело на църквата бъде поставен разколник, една част от митрополитите най-вероятно ще влязат в конфликт с него. Той на свой ред може да ги изгони от църквата. И ще получим повторение на църковния разкол. Ще имаме това, което се случи в началото на 90-те години“, каза още лидерът на „Възраждане“.

Костадинов призова президентът Румен Радев да се свика консултативен съвет за национална сигурност.