Отчитаме първите крачки на края на третата вълна на коронавируса в България с много крехка тенденция на намаляване на заболеваемостта. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на традиционния брифинг на здравните власти.

Процентът на позитивните тестове на дневна база пада с 3%. Към момента над 10 400 души са в болници, а близо 800 са в интензивни отделения. Средната възраст на новите хоспитализирани е 54 г., а на 116-те починали за последните 24 часа е 70 г.

Излекуваните на седмична база доближават числото на потвърдените случаи, отбеляза проф. Ангелов. Новите болни са около 22 000, а оздравелите са над 19 000.

„Бургас вече пречупи кривата и вървят надолу – беше над 1100 (новозаболели на 100 хил. души), в момента се говори за заболяемост на 14 дни 880 на 100 хиляди. Това е една извоювана победа в Бургас“, подчерта министърът.

Нямаме над 1000 души на 100 хиляди заболяемост в страната, но когато изчезнат червените стълбчета, тогава може да се каже, че имаме устойчива тенденция за намаляване, каза още Ангелов.

Той уточни, че не очаква да има повишение на заболелите след изборите, защото мерките са се спазвали.

До края на деня ще се изададе заповед за разхлабване на мерките, но в големите магазини ще се въведе правило за човек на кв. м – 8 или 10 кв. м за тях, добави Ангелов.

По отношение на допълнителните дози "Пфайзер", договорени за страната ни - той коментира, че може да имаме от тях  до края на месеца.

"Очакват се и до края на април от допълнителните милион и 250 хиляди дози на „Пфаизер“, с което да имаме устойчивост и по отношение на ваксинирането у нас", заяви здравният министър.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!