Пътуването за Великденските празници задръсти пътните артерии в първия почивен ден.

Още преди обяд срив в граничната система на турските власти напълно блокира влизането в югоизточната ни съседка през ГКПП „Капитан Андреево”.

Снимка: btvnovinite.bg
Граничният пункт остана блокиран близо 5 часа. От 8 ч. сутринта до 13 ч. турският пункт не работеше. Това образува огромно задръстване от автомобили.

В първия от поредицата почивни дни, хиляди българи тръгнали на пазар или на почивка в Турция се оказаха в капан. Веднъж влезли на пункта нито можеха да продължат, нито да  се върнат обратно.

В горещия следобед опашката достигна 4 километра, а хората излязоха от колите да търсят  сянка. Около 17 часа колоната от автомобили тръгна, макар и бавно.

Същото беше положението и на ГКПП „Лесово”.

„От турска страна само обясниха, че има техническа грешка и я отстраниха доста бързо, но интензивният трафик доведе до задръстване веднага на лентата”, коментира Динко Динков, заместник-началник на ГПУ-„Елхово”.

Снимка: btvnovinite.bg

Справка на Гранична полиция показва, че само днес  през ГКПП „Капитан Андреево” в посока Турция са преминали близо 6 хил. автомобила. Част от тях ще се завърнат у нас още тази вечер, затова на българския пункт е направена организация, при засилен трафик да бъдат отворени всички платна.

Трафикът през Благоевград към Гърция беше претоварен, но движение имаше.
Километрични бяха опашките и на граничен пункт „Кулата”.

Снимка: btvnovinite.bg
Една от причините за забавянето бяха провеките, които се правят от Гранична полиция, при извеждането на деца зад граница. 

„Минали са около 6000 МПС-та, с по три или четири лица в тях. Това е капацитетът на ГКПП „Промахон”, по- бързо не може да бъде”, каза инсп. Борислав Георгиев, ГКПП „Кулата”.

По същото време серията ремонти на магистрала Хемус доведе до запушването ѝ по обед. Първата тапа, която блокира пътя беше още на 9-ти км. в посока Варна.

Там заради неспазване на дистанция се удариха верижно камион, бус и два автомобила. Пострадали нямаше.

Снимка: btvnovinite.bg


В късния следобед пътуващите от София към Пловдив по АМ „Тракия” попаднаха в 20-километрова колона, образувала се заради ремонт.

През целия ден колите по пътят между отбивката за Калугерово и Пазарджик се движеха с под 10 км/час. Проблемната отсечка се вземаше средно за 40 минути. Причината е стеснение заради ремонт.

Снимка: btvnovinite.bg

Очаква се ситуацията да се повтори в обратната посока в понеделник, когато хиляди коли ще поемат обратно към столицата.

В следобедните часове Агенция „Пътна инфраструктура” излезе с апел за разумно шофиране и да не се използват аварийните ленти.

Снимка: btvnovinite.bg

„Рисковото и емоционално шофиране не гарантира по-кратко пътуване, но застрашава живота и здравето на всички останали, които спазват правилата”, написаха те.