Отново инцидент с коли на НСО. Кортеж на службата за охрана изблъска от магистралата автомобил, шофиран от жена, твърдят потърпевшите. Минути по-късно служителите от НСО вадят автомат. За щастие, случката се разминава без катастрофа.

Всичко се случва преди няколко дни, когато семейство Костови от Пловдив се прибират от морето с два автомобила. Застигнати са от кортеж на НСО на магистрала "Тракия". Жената не успява да изпревари бавно движещ се ТИР, в резултат на което е изблъскана в аварийната лента от автомобилите на Националната служба охрана.

Гледните точки по случая

Историята се разиграва край Стара Загора. Автомобилите на семейство Костови се движат един зад друг. Забелязват кортежа, който се движи с включена сигнализация и се прибират в дясната лента. В този момент на магистралата излиза ТИР. Мъжът успява да изпревари камиона навреме. Съпругата му обаче не е толкова бърза.

„Нейната кола е мъничка, маломощна. Трябваше й повече време, за да набере скорост. Ескортиращият джип целенасочено я избута и я закара до аварийна лента”, разказа потърпевшият Коста Костов.

Следва гонка

Коста Костов настига автомобилите на НСО.

„На мен ми падна пердето, това е точната дума, и тръгнах да ги догоня”, обяснява Костов.

Той застига кортежа няколко пъти. Подканва ги да отбият, за да разбере каква е причината за маневрата, която изблъсква жена му от пътя малко преди това.

„Бях засечен, нормално, това им е в правилата. Но, за да демонстрират показност, отвориха прозореца и извадиха автомат. Не към мен насочен, държа да отбележа. Три – четири опита. Всичките завършиха с този показан автомат и го прибраха”, каза още потърпевшият.

Позицията на НСО

Кортежът е изчакал и двата автомобила да изпреварят камиона. Едва след това оперативният автомобил е извършил маневра за осигуряване на безопасно преминаване на основния автомобил.

От Националната служба охрана припомнят още, че законът забранява на водачите на пътни превозни средства да се движат непосредствено зад превозните средства със специален режим на движение или зад придружаваните от тях автомобили

Това е поредният случай с инцидент, в който участват коли на НСО

През 2011 година кортежът на премиера Борисов удари в друг автомобил близо до Годеч. Същата година една от колите, които возят президента Георги Първанов, участва в катастрофа в Кърджали.  

2010 година - кортежът на Георги Първанов изхвърля от пътя бус край Ловеч.  

Една от колите на министъра на отбраната в първия кабинет на Борисов - Аню Ангелов, катастрофира на булевард България в столицата. При инцидента тогава пострада 4-годишно дете.