Управленската програма на ГЕРБ и Обединените патриоти е много тежък компромис. Това каза в предаването „Лице в лице” лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея това управление няма да е устойчиво.

„Очаквам, че ще започне недоволство, най-вече към Обединените патриоти, защото при тях са най-големите отстъпки и може би това напрежение ще създаде напрежение и вътре между коалиционните партньори”.

Според Нинова програмата е тежък удар за българските семейства точно преди християнските празници. Тя видя в нея сериозен отказ от предизборни обещания и на двете партии.

Нинова каза, че би сложила на програмата заглавие: „Бедност, несигурност и възможности за корупция”.

Бедност, защото цените на природния газ, вода и парно са се увеличили сега, а заплатите ще се увеличат за срок от 4 години, ако изкарат 4-годишен мандат.

„Когато имаш повече разходи, а доходите са ти същите, това е обедняване”.

По думите й има сериозно отстъпление и от пенсиите . Т.е. и там може да се очаква още по-голямо обедняване.

Тя заяви, че е разтревожена от липсата на каквато и да е политика по отношение на младите и обвързва това с демографската катастрофа.

По отношение на сигурността, и по конкретно границата с Турция, ГЕРБ са обещавали да увеличат броя на военнослужещите за охрана на границата, но това няма да се случи, допълни Нинова. По подобен начин в предизборната си програма са обещавали полицейско присъствие във всяко населено място и допълнително 1000 униформени по селата – но и това го няма вече, коментира още лидерът на БСП.

В тази програма с наличния състав ще се прави каквото може относно битовата престъпност, но няма да има нови служители. Отказали са се от 6000 разследващи полицаи за конкретна криминогенна обстановка. И тук има отказ, допълни Нинова и каза, че това е тежък удар по МВР.

На въпроса защо е отказала председателското място в Народното събрание, Нинова отговори, че са несъвместими.

Първата причина е принципна – различия в политиките. На второ място – в политиката трябва да има и морал, посочи Нинова и допълни, че на изборите са ги последвали 1 млн. българи и тя не може да излъже тези хора.

По думите й с ГЕРБ са постигнали съгласие по някои теми – като председателството на ЕС. От БСП са поискали тези решения, които касаят председателството, да не се вземат в Министерския съвет, да не се пренасят в Брюксел, а вземането на решения да се пренесе в българския парламент и Бойко Борисов се е съгласил.

Попитана какво биха подкрепили от програмата на ГЕРБ и Патриотите, лидерът на БСП каза, че биха подкрепили предложението за ин витро процедурите.

„ГЕРБ имаха една прекрасна идея и ние щяхме да ги подкрепим. Това е държавата да поеме ин витро процедурите на семействата с проблеми. Няма го вече, отказаха се от него".

Биха подкрепили също така родното производство, заяви Нинова и уточни, че са подготвили нов закон за храните, отнасящ се до продажбата на български стоки в хранителните вериги.

Ще подкрепят и ревизията на телковете, допълни тя.

По темата за увеличаването на средствата за саниране, Корнелия Нинова каза, че именно тук очаква да е най-големият компромис и конфликт с патриотите:

„Те искаха вместо 1 млрд лв. за саниране, те да отидат за пенсии – основна теза в кампанията им. Няма да има такова увеличение на пенсии очевидно, но пък парите за саниране ще растат".

Тя съобщи, че в Министерството на регионалното развитие има много жалби за некачествено саниране и че зам.-министър твърди, че за същите 2 млрд лв. могат да се санират 4000 сгради, а не 2000.

От БСП са поискали сигнала официално и смятат да подложат цялата тема „саниране” на парламентарен контрол, за да се види има ли кражби, няма ли, допълни Нинова.

По думите й единственото конкретно нещо, което е разписано е строителството на магистрали.

"Но кои фирми строят, само няколко ли са, за какви пари, и какво е качеството на строителството. Не е ли вярно, че след месеци тези магистрали са отново в предишното състояние", попита Нинова.

Относно работата на служебния кабинет Корнелия Нинова заяви, че позицията им е принципна.

"Оценката на работата на служебния кабинет е сложна и противоречива. Имаха добри решения, имаха и грешки".

Има действия, които са подкрепили, като прекратяването на концесията на летище София, която е била заплаха за националната сигурност.

Не са съгласни обаче с позицията на МВнР по отношение на Сирия. Според лидера на БСП тя е била прибързана, крайна и остра, по-остра дори от европейската.

„Против сме употребата на химическо оръжие, но искаме да има обективно разследване какво се случи в Сирия. Тук имаме разминаване".

Нинова заяви, че различава оценката на служебния кабинет от оценката на работата на Румен Радев и категорично ги разделя.

Според нея Радев е човек, който си изпълнява предизборните обещания. Той оправда това, за което го издигнахме, различен е от политическата класа, допълни тя.

Във връзка с уседналостта Нинова заяви, че няма как да се отнемат конституционни права на български граждани където и да са по света, а на тези избори е станало ясно, че чужди държави се месят във вътрешните ни работи и трябва да се намерят начини тези неща да не се допускат.

Президентът само е поставил темата, която е много важна.

На въпроса изпитала ли е горчивина при загубата на изборите, тя каза, че не й е било приятно и лесно, но не за дълго, а за ден-два. Според нея са допуснали няколко грешки, като една от основните е, че са изплашили хората, като не са обяснили добре, че няма да вдигат данъците.

„Даже доста хора щяха да плащат по-малко данъците, на бизнеса нямаше да пипаме данъците”.