Жената в червено или желязната лейди на БСП – Корнелия Нинова хвърли не една и две ръкавици на политическите си опоненти. За пътя й към властта разказва Мария Цънцарова.

Корнелия Нинова завършва право в Софийския университет. Краят на следването й поставя началото на шеметно кариерно развитие: юрист консулт първо на Столичната община, след това на БТК, а между двете длъжности - следовател в Столичната следствена служба.

Когато Иван Костов е премиер, едва 28-годишна, Корнелия Нинова става директор на държавното дружество „Техноимпекс", оглавява и съвета на директорите на „Техноимпортекспорт".

Тогавашният енергиен министър Петър Жотев твърди, че лично Иван Костов е подал името на Нинова за шеф на държавните дружества.

От тогава са подозренията към нея за топли връзки със СДС. Нинова ръководи освен „Техноимпекс" и приватизацията му, при това в своя полза, твърди доскорошният депутат Методи Андреев и казва, че има документи:

„Оказва се, че г-жа Нинова не само има акции, а те са 37% от въпросното приватизирано предприятие”.

2003 г. поставя начало на червения период в живота на Нинова. Тя става член на БСП, а само 2 години по-късно зам.-министър на икономиката и енергетиката в кабинета на Тройната коалиция.

Уволнена е от тогавашния премиер Сергей Станишев заради скандала за източването на милиони от столичната „Топлофикация”.

Следователката Татяна Шарланджиева, която разследва Вальо Топлото за източените милиони, е приятелка на Корнелия Нинова. Самата Нинова посредничила на Шарланджиева преди разпитите на свидетеля Красимир Георгиев - шеф на мощната тогава икономическа структура „Фронтиер".

Така, според СРС-та от тогава, предварително било уговаряно какви да бъдеат показанията на бизнесмена.

Записан е и разговор между Нинова и собственика на „Фронтиер”. Красимир Георгиев пита как да покаже подкрепа. Интересува се кога е рожденият ден на следователката, а в деня на един от разпитите пише на Нинова: "Твоята приятелка е фантастична!".

Следователката Шарланджиева става подсъдима заради опит да възпрепятства делото „Топлофикация", а Нинова е съдена като нейн подбудител:

„Татяна Шарланджиева като следовател, в съучастие с Корнелия Петрова Нинова като подбудител и помагач е пропуснала да изпълни своевременно длъжностите, които й налага службата относно наказателното преследване на свидетеля по делото Красимир Георгиев, както и е осуетила такова преследване срещу него с цел да го избави от наказание”, заяви тогава Николай Кокинов, Софийски градски прокурор.

В крайна сметка делото срещу двете приключва без присъди. Нинова не се връща на заместник-министерския пост, за разлика от уволнения заедно с нея заради скандала зам.-министър на бедствията и авариите Делян Пеевски.

И двамата са разледвани, но производството срещу Пеевски бързо е прекратено и той е върнат на поста си.

Въпреки че Нинова обявява себе си за жертва на Делян Пеевски още през 2007 г., през 2013 г. дава гласа си за кариерното му развитие като шеф на ДАНС, а А през 2017 г. говори, че ще разбива модела „КОЙ”.

С протестите, които избухват заради избора на Пеевски за шеф на ДАНС, се появява и новата форма -  контрапротести.

Контрапротестиращи всеки ден викат под прозорците на Президентството и пред дома на тогавашния премиер Бойко Борисов в Банкя. Въпреки че социалистите отричат да участват в организацията, от ГЕРБ показват снимка на едно от лицата на контрапротества - Бисер Миланов, известен като Петното, в дружески поздрав с Корнелия Нинова.

Нинова тогава коментира, че не познава Миланов, а снимката била от митинг на левицата.