„Въпреки загубата на изборите, това е най-добрият резултат на БСП от 2009 г. насам”, отчете лидерът на партията Корнелия Нинова по време на пресконференция.

Финалните резултати от предсрочните парламентарни избори показват, че ГЕРБ печели с 32,65% от подкрепата на избирателите. БСП се нарежда като втора политическа сила с 27,20%.

На изборите през 2009 г. БСП има 17% подкрепа, през 2013 г. – 26%, 2014 г. – 15%, на първи тур на президентските избори през 2016 г. – 25%, а през 2017 г. – 27,20%.

Това е голям успех за БСП – удвоили сме депутатите си от предишния парламент, имаме мандати и там, където досега нямахме”, поясни още Нинова.

Снимка: Ладислав Цветков

Освен повишаването на подкрепата в областите и в градовете, Нинова отчете като важно, че имат сериозен ръст сред младите хора. „Внушението, че младите не харесват БСП на тези избори беше опровергано”, посочи тя.

„В чужбина картината също е много интересна, особено на фона на лъжливото внушение за антиевропейска същност на БСП – увеличили сме подкрепата си там 5 пъти”, посочи лидерът на левицата.

Нинова изрази загриженост за десните избиратели, които остават без представители в следващия парламент. „Приблизително 15% няма да имат представителство и за нас това не е добре”, посочи тя.

Лидерът на левицата посочи, че грешките ще бъдат отчетени на партиен пленум още този петък.

На въпрос ако мандатът стигне до БСП дали биха се коалирали с ДПС, Нинова отговори: „ДПС не са възможен партньор”.

Тя добави, че в момента е важно да се осигури спокойствие на първата политическа сила да се опита да състави правителство.