Замразяването на плащанията по оперативна програма „Образование” е лоша новина за България – през ноември, декември и януари предупреждавахме за тази опасност, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Такова нещо ще последва по ОП „Околна среда”, ОП „Морско дело и рибарство”, фонд „Вътрешна сигурност” и фонд „Убежища, миграция и интеграция”. Ако последват и следващи спирания на пари, ще се дължи на управлението на Бойко Борисов”, каза още тя.

„Дойде време г-жа Лъжа да пита за истината”, посочи Нинова, имайки предвид названието, което хора от ГЕРБ бяха използвали по неин адрес

По думите ѝ половината от проверените операции по програма „Наука и образование за интелигентен растеж” са в нарушение, констатира се липса на прозрачност и конкуренция при избора на външни експерти, както и некоректна оценка на индикатори за възможни измами.

Според Нинова България не е изпълнила 12 от 45 предварителни условия, като срокът за изпълнението им е изтекъл в края на 2016 г. По думите ѝ одитът на програма „Образование” е направен на 26 октомври м.г., т.е. по времето на управлението на Бойко Борисов.

„Преди два дни г-н Борисов каза, че ако някой донесе в България и едно евро повече от него, той ще стои прав 30 минути и ще му ръкопляска. Сега питам какво ще направи за това, че хора в неговото управление отнеха на България 350 млн. лв., търсим политическа отговорност”, заяви Нинова.

На въпрос каква е отговорността на служебния вицепремиер Малина Крумова, която беше част от екипа на бившия вицепремиер по еврофондовете Томислав Дончев, лидерът на БСП отговори, че Крумова няма отношение към програма „Образование”.

Отговорността там беше персонално на Меглена Кунева, каза Нинова.

Силно съм изненадана от некоректния прочит на писмото на ЕК и опитите за прехвърляне на отговорност по повод установените от европейския одит слабости в управлението на оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”, посочва пък в свое изявление Меглена Кунева.

От август 2014 г. до април 2016 г. за оперативната програма отговаря проф. Николай Денков (тогавашният заместник-министър на образованието и науката и сегашен ръководител на ведомството – б.ред.), посочва Кунева.  

За оперативното ръководство на програмата от 2013 г. до декември 2016 г. отговаря Иван Модев – директор на Главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми” в МОН и настоящ началник на политическия кабинет на министъра на образованието и науката. Това са хората, които в най-дълъг период от време и почти без прекъсване са носели водеща отговорност за управлението на програма „Наука и образование за интелигентен растеж”, заявява Меглена Кунева.

Тя отбелязва, че одитът на ЕК е предварителен, т.е. има за цел да установи потенциални рискове и слабости в управлението на програмата и че не е коректно да се говори за спиране на средства.

„Не отговоря на истината твърдението на министър Денков, че е напуснал позицията заместник-министър на образованието и науката, защото е предлагал решения за управление на програмата, които не са възприети от ръководния екип на МОН. Проф. Денков напусна, защото не беше съгласен с моя подход да има отделен заместник-министър, който да отговаря за оперативната програма, и друг, който да координира висшето образование и науката. Това мое решение няма абсолютно никаква връзка с констатациите в европейския одит”, посочва Кунева.

Вижте още във видеото: