Лидерът на БСП Корнелия Нинова е изпратила писмено три въпроса към главния прокурор Иван Гешев, след като днешната им среща е била отменена.

Двамата трябваше да се срещнат по искане на Нинова, за да може лидерът на левицата да предостави информация за водените разследвания по повод водната криза в Перник.

Главният прокурор обаче посочи в отговор обаче отказа срещата, като отбеляза, че Прокуратурата няма да позволи да бъде използвана за постигане на политически цели. 

„На 29 декември проведохме среща с жители на Перник, общински съветници, кметове на населени места и обсъдихме кризисната ситуация. Тогава бях упълномощена от тях да поискам среща с главния прокурор, да потърся информация- води ли се разследване за кризата в Перник. Хората искаха да се поеме отговорност и виновните да бъдат разследвани. Поех този ангажимент и от тяхно име поисках срещата с Иван Гешев, като се ангажирах след нея да се върна обратно и да дам информация“, обяснява Корнелия Нинова в официално становище, разпространено от БСП. 

Въпросите, които Корнелия Нинова е задала на Иван Гешев са има ли образувани досъдебни производства във връзка с водната криза в Перник, ако да - срещу кои длъжностни лица са те и по кой член от Наказателния кодекс, също и води ли се разследване по договора за ремонт на стената на язовир "Студена" на стойност 32 млн. лв.

Лидерът на БСП посочи също, че до 15 януари ще бъдат готови мотивите за искания вот на недоверие на правителството, а към 20 януари ще бъде внесен официално.