Дебатът между Корнелия Нинова и Бойко Борисов утре изглежда все по-невъзможен. Двата щаба - на ГЕРБ и на БСП, не можаха да се разберат как точно да се случи предизборната среща.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и нейният екип няма да отидат в НДК на 1 март. Нинова не е съгласна с формата, предлаган от Бойко Борисов – дебат между екипите на двете партии, а не само между лидерите. Борисов пък ще отиде с бъдещите си министри.

Още вчера трите национални телевизии изразиха готовност да излъчат общ дебат между БСП и ГЕРБ на неутрална територия. Поканиха ги в зала 6 на НДК от 19:30 ч. на първи март.

БСП настояха дебатът да бъде лидер срещу лидер и екип срещу екип, в отделни дни. ГЕРБ обаче държат да е в един ден: екип срещу екип и лидер срещу лидер.

„Г-н Борисов ми предложи по телефона утре да направим дебат между нас двамата заедно с екипи, като заяви цитирам: „Да представим екипите, да направим встъпителни думи, ние двамата да се оттеглим, да си пием кафенцето и да ръкопляскаме”. За разлика от него аз приемам политиката за сериозно занимание, а не за шоупрограма. Затова оставаме на позиция, че го предизвиквам на лидерски дебат. Смятам, че той се страхува от такъв и се крие зад експерти”, заяви Корнелия Нинова.

„Не виждам никъде страх, нито нещо, което да не отговаря на тет а тет очи в очи, ние да сме гаджета, да седим очи в очи, та двамата да си говорим. Добре и двамата ще си говорим, само двамата. Но когато кажеш, че са спрени еврофондовете, да има до теб човек, който да каже - ето не са спрени”, отвърна Бойко Борисов.

От БСП пък предложиха експресно социологическо проучване от две агенции. ГЕРБ също реагираха на офертата.

„Да направим един бърз сондаж, какво иска българският народ да чуе и да види: лидерски дебат или експертни разговори”, заяви Корнелия Нинова.

„А защо да не ги питаме така: Искате ли да не знаете кои ще бъдат министри? И отговорите ще са 100 на нула”, каза от своя страна Борисов.

Нинова няма да отиде утре с екипа си в НДК, Борисов пък ще отиде с бъдещите си министри.

„Няма да бъдем на така замисления дебат, защото не одобряваме формата”, категорична беше Нинова.

Ще бъдем там ясно и точно го казахме защото предлагаме и лидерски и министерски”, отвърна Борисов.

Продуцентските, редакторските и техническите екипи на bTV, БНТ и Нова положиха всички усилия да реализират предложения за утре вечер съвместен дебат.

За такъв сблъсък е необходимо потвърждение за участие и от двата политически щаба - условие, което днес не беше изпълнено.

След като партиите не успяха да постигнат консенсус по формата, трите национални телевизии остават в готовност заедно да излъчат лидерски сблъсък на друга дата.