БСП категорично остава на позицията си, че няма да се включи в събирането на необходимите 120-е подписа за внасяне на проекта за Конституция на ГЕРБ, нито в събирането на подкрепа за свикване на Велико Народно събрание. Това заяви кандидатът за втори лидерски мандат на БСП Корнелия Нинова. 

„Категорични сме, че този парламент и това правителство са изчерпани. На финала на този мандат, без сериозно обществено доверие, не може да обсъжда и решава този въпрос. Това не е промяна на модела, който се очаква от обществото, а подмяна на въпроса, за да се печели време от управляващите. Няма да станем съучастници в този процес“, допълни кандидатът за председател на БСП. 

Нинова отрече твърденията на лидера на ВОЛЯ Веселин Марешки, че се е срещала със западен посланик и това ще промени мнението ѝ за ВНС. 

Тя търси подкрепа и експертиза от депутатите на левицата, участвали в VII Велико народно събрание и подписали тогавашната Конституция. По думите ѝ се търси широка обществена подкрепа, за да не се допусне промяна във вида, предлаган от ГЕРБ. 

Според Даниела Дариткова, която е част от преговорния екип на ГЕРБ за нова Конституция и свикване на Велико народно събрание, отказът на БСП да участва в започналите консултации е свързан по-скоро с вътрешнопартийните проблеми на левицата.

ГЕРБ вече разговаря за подкрепа с ВМРО и НФСБ. Независимите депутати не се явиха на вчерашната среща с довода, че им трябва повече време, за да се запознаят с текстовете подготвени от ГЕРБ.

Консултациите с ВОЛЯ са насрочени за следващата седмица. ДПС все още не е обявили дали ще участват в разговорите.