Отнасяхте се към народа си с високомерие и самодоволство, не го чувахте какви въпроси ви поставя, а смятахте, че вие сте тези, които трябва да му казват как да живее. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на БСП Корнелия Нинова в обръщение към правителството в оставка.

"Загубихте категорично изборите за президент и вицепрезидент на Република България. Ние спечелихме категорично тези избори, не сами, разбира се, а заедно с народа си, защото нашата партия прояви мъдрост да издигне надпартиен кандидат, човек, който в професионалния си път е доказал, че може да защитава национален интерес, че може да защитава достойнството на българския народ, че може да бъде обединител и, че такъв ще бъде и занапред. Затова го подкрепиха и млади, и средно поколение, и възрастни, хора от различни политически партии – от ГЕРБ, от реформатори, от ДПС, от АБВ. Благодарим на тези хора, благодарим на народа за мъдростта, която прояви и днес има достоен президент и вицепрезидент", каза в обръщението си председателят на БСП.

Ние се гордеем с тази победа, но за нас това не е повод за самодоволство и агресия, защото никак не е достойно да риташ паднал на земята човек или партия, каза Нинова и допълни, че ще е безотговорно да не посочат на ГЕРБ причините и грешките за това, че са стигнали до оставка.

По думите й първата причина за това е тоталното разминаване между живия живот и политиките на правителството, между нерешените проблеми на хората и решенията, които са им предлагали:

"За мнозинството български граждани най-важният въпрос е бедността и безработицата, а и двата се решават с производство и икономика. За съжаление, вие не направихте нищо, за да има производство и икономика.

Европарите изтекоха в магистрали, в услуги, а не в производство, в кражби. Не създадохте собствена икономическа база. Родното производство, малкият и среден бизнес бяха смачкани, а чужди монополи се вихреха на гърба на българския народ. Доходите не мърдаха, а бедността растеше".

По думите на Нинова, друг важен въпрос за българските граждани е желанието им да има справедливост:

"Който убива баба на село за 20 лв. или който краде милиони от обществени поръчки – политик, властимащ, да бъде наказан. Вашата съдебна реформа не доведе до тази справедливост. Тя беше насочена само към това да овладеете съдебната система, за да я командвате, но не и за да отговорите на нуждите на хората".

Друг проблем според Нинова е реформата в образованието, с която управляващите са отнели на народа възможността да образова децата си:

"Взехте парите от държавните общински училища и ги прехвърлихте към частните колежи, преформатирахте всички програми. Ударихте дъното до намерението си да подмените „Под игото” с „Робинзон Крузо. Това не отговаряше на очакванията на хората за образователна програма".

По думите й, със здравната реформа правителството е лишило народа от възможност за здравеопазване, като го е пратило на опашка за чакащи и за даване на отпечатъци.

Според Нинова най-много управляващите са сгрешили, като са отнели чувството за достойнство на българина:

"Нашият народ е понесъл много, но никога не трябва да се посяга на чувството му за българщина и гордост, а вие направихте това с решението да смените Ирина Бокова с Кристалина Георгиева, с решението да подпишете споразумението с Канада, с решението да служите на Ердоган като предлагате отпадане на визите за турски граждани без да са изпълнили условията за това, с решението многократно да подкрепите санкциите срещу Русия. Накърнихте най-важното – чувството на българина за българщина и за национално достойнство".

Втората причина, за да се стигне до оставка според БСП е, че управляващите са правили всичко с чувство за незаменимост, непогрешимост, единственост, високомерие към опоненти и към институции.

Току що министър-председателят в оставка го демонстрира – неуважение към българския парламент, към опонентите, към собственото си правителство, към собствения си председател на парламент, коментира Нинова напускането на Бойко Борисов на пленарната зала след като се изказа от трибуната:

„Ето я една от причините – високомерие и самодоволство. Със същото отношение се отнасяхте и към народа си, като не го чувахте какви въпроси ви поставя, а смятахте, че вие сте тези, които трябва да му казвате как да живее.

Още по странно е поведението ви по време на изборите и след тях – да плашите, че ще спрат еврофондове, ще стане катаклизъм, няма да има ток, детски градини, европари. Кого плашите? Един беден народ, който не може да се лекува, няма работа и няма заплата и вие го плашите, че от това лошо, може да стане по-лошо. Е няма как да го уплашите, защото този народ очаква някой да му даде надежда, да му даде перспектива, да му даде път, да изведе държавата от това състояние и ние поемаме тази задача. Поставяме си я като задача - да дадем алтернатива на народа си.

Но в този момент – неговото мъдро решение да избере такъв държавен глава, очаква съответното мъдро поведение от нас, политиците, защото имаме две много краткосрочни и важни задачи. Народът ни ги посочи:

Първата – да му гарантираме спокойствие, сигурност, прилагане на Конституцията, законов и спокоен начин за преминаване през този процес на оставка на кабинет и предсрочни парламентарни избори. В тази първа задача стои въпросът за бюджета".

По думите на Корнелия Нинова промяна в мнозинството в парламента няма. Мнозинството е ГЕРБ, Реформаторски блок и Патриотичен фронт, които ги подкрепят.

Ние в този парламент сме опозиция и ще останем такава до края, каза председателят на БСП:

„Това мнозинство много преди изборите изработи бюджет и го внесе. И ние както винаги като опозиция много преди изборите направихме своите алтернативни предложения. Но днес отказваме да бъде съучастници в този бюджет – техният. Затова ние няма да го подкрепим на първо четене, няма да ви пречим, приемете си го, това е бюджетът на това мнозинство, това е отговорността на това правителство. Нашата цел е да се борим с алтернатива на предсрочни парламентарни избори, да убедим хората, че сме по-добри, да получим тяхното доверие и тогава да управляваме със свой бюджет, който ще изразява нашите последователни политики”.

Второто предизвикателство според Нинова е да отговорят на това, което хората са им казали на референдума: 

„Уважаеми колеги, това е предпоследният сигнал към нас. Следващият ще е фатален за политическата класа. Ако сега не сме помъдрели, ако не сме разбрали какво ни каза народът ни – това е краят на политическата класа. Затова ние ви призоваваме – да разговаряме разумно, да седнем всички и да обсъдим как мъдро и държавнически отговаряме на волята на народа си за промяна в политическата система на България, така че тези хора да получат увереност, че институциите в България ще работят за тях, че на тези места ще стоят държавници, които ще мислят за тях и че всички ще надмогнем партийния си интерес, когато става въпрос за националния”.