Тласкачът „Панайот Волов”, част от флота на Параходство „Българско речно плаване”, потъна наполовина във водите на река Дунав край Русе. Това стана в лимана, където корабът е бил на ремонт.

52-годишният кораб е потънал още на 9 февруари, като за това веднага е била уведомена дирекция „Речен надзор” в Русе. Институциите обаче не съобщили публично за инцидента, тъй като тласкачът се намирал извън плавателния път и не е пречил на движението на корабите.

„Вследствие на ледовете се е образувала пробойна, от която нахлува задбордна вода”, обясни директорът на „Речен надзор“ – Русе кап. Иван Жеков. По думите му дирекцията установила, че това не може да бъде преустановенo и взелa мерки по ограничаването на замърсяването във вътрешния воден басейн.

Снимка: btvnovinite.bg

След топенето на ледовете по реката обаче са се появили мазутни петна. Те  били случайно забелязани от рибари, тъй като неприятната миризма гонела рибата от мястото, и подали сигнал в екоинспекцията, а от там препратили сигнала към „Речен надзор“. Така става ясно за случилия се 20 дни по-рано инцидент.

„Сигналът, че се наблюдава замърсяване, е в резултат на топенето на леда около кораба, който се напоил с дизелово гориво“, кап. Жеков и обясни, е замърсяването не е сериозно.

Засега никой не се ангажира с прогноза кога ще бъде изваден корабът от лимана. Най-напред трябва да се локализира мястото, откъдето нахлува водата, и да се затворят пробойните. Това може да стане едва когато нивото на реката се понижи, коментират специалисти.

Вижте повече във видеото:

По информация на БГНЕС