Заместник-министърът на външните работи и национален координатор за борба срещу антисемитизма Георг Георгиев осъди изявления на кандидати в предизборната надпревара. 

В събота под публикация във „Фейсбук” за екоактивистката Грета Тунберг и възможното поскъпване на въздушния транспорт кандидатът за общински съветник Тома Белев е написал „най-евтино са пътували евреите в конските вагони – напълно безплатно”.

Снимка: btvnovinite.bg

Ден по-късно след множество полярни реакции на собствената си страница в социалната мрежа Белев е публикувал извинение за репликата си: „Поднасям извиненията си на всички, които са се засегнали от неподходящия и обиден за тях начин, по който съм изразил позицията си. Не съм искал да засегна ничии чувства”.

Снимка: btvnovinite.bg
Днес националният координатор в борбата срещу антисемитизма осъди поведението на Белев.

„Изключително е позорно някой да борави с подобен тип реторика и то такава, която засяга достойнството, спомените и болката на милиони хора”, посочи Георг Георгиев.

Същевременно организацията на евреите в България „Шалом” излезе с позиция, осъждаща публичната подкрепа на кандидата за кмет Ангел Джамбазки за Луковмарш.

„Те реагират спрямо мои изказвания, откакто мен ме има, но не реагират на изказвания на кандидат на една политическа сила, който изчислява колко струва транспорта на евреите в конски вагони до лагерите”, коментира Джамбазки.

От еврейската общност обясниха, че Белев опитал да осмисли грешката си.

„Никой не е застрахован от грешки. Надявам се г-н Белев да е осъзнал, че коментарът, който е използвал, е нелеп, несъстоятелен и обиден , а г-н Джамбазки продължава да настоява, че ген. Луков е положителна личност в нашето общество – нещо, на което винаги ще се противопоставяме”, каза д-р Александър Оскар, председател на „Шалом”.

Въпреки многократните ни опити да дадем възможност да изрази позицията си, г-н Белев отказа изява с мотива, че е казал всичко по темата в профила си в социалната мрежа.