Консултативният съвет за национална сигурност започна при президента в 10.00 часа. Темата е „Развитие на Въоръжените сили в контекста на актуалната среда за сигурност".

Министърът на отбраната Николай Ненчев ще докладва за състоянието на Въоръжените сили и какви са перспективи за тяхното развитие. На заседанието пристигнаха всички членове на Съвета, без лидера на „Атака” Волен Сидеров.

"Армията кара на последни издихания", коментира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов преди началото на заседанието на КСНС. Според него или армията трябва да бъде закрита и да остане само почетната рота, която да посреща и изпраща президента, или трябва да се помисли сериозно за нея.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев изрази категорична подкрепа за програмата за повишаване на боеспособността на въоръжените сили, която министър Ненчев предлага на вниманието на политическите сили. Кънев отказа да коментира искането на Георги Първанов за промени в кабинета.

Вчера от АБВ поискаха ремонт на кабинета и оставките на военния министър Ненчев и на министъра на външните работа Даниел Митов.

От своя страна реформаторите защитиха министъра на отбраната в усилията му за модернизиране на въоръжените сили и преодоляване на зависимостта от съветска военна техника.

В същото време пред сградата на президентството се провежда демонстрация в подкрепа на Ненчев и срещу осъществяването на проруска държавна политика. Чуват се конкретни възгласи срещу Волен Сидеров и преизбрания лидер на АБВ Георги Първанов.

На нея се противопостави протест на "Атака", който е насочен срещу НАТО. И двата митинга се охраняват от засилено полицейско присъствие и жандармерия. Органите на реда не позволяват двата протеста да се смесят. 

От днес армията е в помощ на Граничната полиция. 83-ма военнослужещи от Сухопътните войски и 30 специализирани машини извършват логистична подкрепа на българо-турската граница.

Целта е ограничаване на бежанския натиск. Операцията се провежда по заповед на министрите на отбраната и на вътрешните работи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!