Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционни текстовете в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за съдебната власт, с които беше въведена фигурата на прокурор, който може да разследва главния прокурор.

Решението е взето с 11 гласа, а с особено мнение под него се е подписал само Филип Димитров, съобщиха от КС.

Става дума за промени в закона за съдебната власт и НПК, приети окончателно в последните дни на предишния парламент - на 17 февруари.

Тогава с гласовете на ГЕРБ, патриотите и „Воля“ беше създадена фигурата на специален прокурор, който да може да разследва главния. След като ветото не успя, президентът сезира и конституционния съд, който се произнесе днес и обяви законовия текст за противоконституционен.

След като Конституционния съд допусна делото за разглеждане, ВСС спря процедурата за избор на специалния прокурор. Сега ще трябва и да я прекрати.

Въпреки възраженията и от опозиция, и от ВСС, ГЕРБ и патриотите създадоха фигурата на спецпрокурора. Последва вето, преодоляване и допускане на казуса от конституционния съд. И произнасяне днес.

„След влизане в сила на решението се открива възможността всеки прокурор да образува и съответно да разследва както главния прокурор, така и неговите заместници“, обясни доц. Наталия Киселова от Катедрата по конституционно право в Софийския университет.

Вносителите от досегашното мнозинство засега се въздържат от коментар по темата.

С решението на Конституционния съд не се възстановява старото положение, а възниква ангажимент на парламента да приеме нова уредба.

Ето и мотивите, с които това решение беше атакувано и в крайна сметка падна:

  • нарушаване на принципа на независимостта на съдебната власт
  • нарушаване на принципа на равенство на гражданите пред закона
  • нарушаване на забраната за създаване на извънредни съдилища
  • нарушение е, че специалният прокурор се вади от правомощията на главния да упражнява спрямо него надзор за законност и методическо ръководство