Конституционните промени oтново влизат за гласуване в парламента. Вносители са ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС.

През октомври промените в Конституцията не бяха приети на първо четене от депутатите. Тогава управляващите имаха 161 гласа от необходимите 180 гласа. Против бяха от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ". 

Сега обаче процедурата е различна. При нея вече са необходими минимум 160 гласа на всички три четения. Това е изискването, за да се приемат промени от този ранг. Изглежда, че има такава стабилна подкрепа. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС заедно разполагат с 168 депутати. 

Основните промени са свързани със съдебната реформа, както и ограничаване на правомощията на президента при съставянето на служебно правителство и отпадането на изискването министрите и депутатите да са само български граждани.

Ето списък с основните предложения за промени:

  • Цялостна съдебна реформа
  • Намаляване мандата на главния прокурор на 5 години
  • Отпадане ограничението министри и депутати да имат само българско гражданство
  • Индивидуална конституционна жалба
  • Ограничаване на президента при съставяне на служебен кабинет
  • Смяна на националния празник

Ако промените бъдат приети на второто първо четене днес, второто и третото е възможно да бъдат през следващата седмица. При приемане на трето гласуване промените в основния закон трябва да бъдат обнародвани в 7-дневен срок.

И още - депутатите ще разгледат ветото на президента за предоставяне на бронетранспортьори на Украйна. Очакванията са то да бъде отхвърлено и в пленарната зала, след като преди дни това направи Комисията по отбрана.

Чуйте коментара на политолога Светослав Малинов и на доктора по Конституционно право Борислав Цеков: