Конституционен съдия с първи коментар по тълкувателното решение за имунитета на президента.

Според проф. Атанас Семов в Конституцията ни е казано ясно, че прокуратурата не може да разследва държавния глава, но всеки бивш президент - може.

Държавният глава може да бъде разследван само от Народното събрание, ако прецени, за държавна измяна и нарушение на Конституцията.

„Имунитетът на президента, за разлика на другите имунитети - например на НС, е неделимо свързан с институцията. Това е имунитет на институцията, поради което действащ президент не може да бъде разследван, но след като бъде прекратен или свърши мандата, той може да бъде разследван като всеки друг гражданин“, обясни проф. Атанас Семов.

От прокуратурата не могат да търсят отговорност от президента, който и да е той, дори за негови изказвания и призиви сред хората, допълват магистрати.

„Начинът, по който прокуратурата проведе своята операция в президентството, както и начинът, по който оповести СРС-та преди това, е напълно неприемлив в демократичната правова държава“, каза още Семов.

Главният прокурор Иван Гешев сподели мнението на президента, че решенията на КС не се коментират, а се изпълняват.

„Рухна митът за всесилния и неподлежащ на контрол български главен прокурор – мит, който беше разпространяван от политически среди и НПО-та, които целта им е да бъде унищожена българската прокуратура. Този мит рухна с решението на Конституционния съд“, заяви Гешев.

Той благодари на Конституционния съд, че е отговорил на наготвите въпроси.