Бих искала да поднеса своето извинение на онези български и украински граждани, които са се почувствали засегнати от думите ми. Това не е била моята цел. Това каза от трибуната на Народното събрание вицепремиерът Калина Константинова, която пристигна на изслушване пред депутатите относно разселването на бягащите от войната в Украйна.

Изслушването е по искане на ГЕРБ-СДС, които посрещнаха вицепремиера с надписи „оставка” в зала.

Константинова посочи пред депутатите, че най-важното и най-трудното нещо, което постигнали е, че всички тези десетки хиляди хора имат осигурен покрив над главата си. Тя благодари на екипа на Кризисния щаб и на всички институции за безграничните усилия и посветеност през последните месеци.

„Този екип ми дава възможността да застана пред вас и да заявя: Справихме се с предизвикателство, което България никога не е срещала. Нито за секунда не позволихме дори да се доближим до тежка хуманитарна криза и хора на улицата, а рискът от това беше огромен”, каза Константинова.

„В днешния ден, когато почитаме паметта на Ботев и загиналите за свободата на България, повече от всякога е важно да си припомним, че делата говорят повече от думите”, добави още вицепремиерът.