Държавата умишлено съсипва военно-промишления комплекс. Това е поредното звено от една сага, която се точи няколко месеца, и за която оглушително мълчат както управляващите, така и останалите политически сили в парламента. Тя е свързана с опит за овладяване на едно много добре работещо печелившо частно предприятие с участието на държавата. Така лидерът на АБВ Константин Проданов коментира в предаването „Лице в лице“ по bTV скандала с „Емко“, „Дунарит“ и „Кинтекс“.

Преди дни държавното дружество „Кинтекс“ развали контракти с „Емко“ за продукция, която вече е произведена.

Направи се опит това предприятие да бъде одържавено, за да го спасели. В момента, в който този опит беше направен, това предприятие, което уж се нуждае от спасяване, извади няколко десетки милиона и си плати дълга, през който държава мислеше да го национализира, посочи гостът.

Поредният епизод от тази сага е, че сега с действията си държавата ще фалира държавния търговец „Кинтекс“, за да направи мръсно на частното предприятие, което иска да удари, каза Проданов. И обясни: „Кинтекс“ е компания посредник, „Емко“ е производител. „Емко“ произвежда и доставя на „Кинтекс“, който изнася за Индия. т.е. „Кинтекс“ не изпълни задълженията си с индийския си партньор, защото отказа договора си с „Емко“. Продукцията стои в складове на бургаското пристанище.

Според него това се прави или заради опит на някой вътрешен фактор да овладее предприятието, или заради поръчка на външна сила.

Снимка: bTV

Не мога да си обясня по друг начин действията на министъра на икономиката, който изпраща празни обратно към Индия тези кораби. Има голяма опасност „Кинтекс“ повече да не може да прави бизнес с Индия. Загубим ли този пазар, вероятно ще загубим и редица други и държавното предприятие умира. А покрай него ще умре и ВМЗ, което също е държавно предприятие.

Проданов посочи, че частна фирма, която също има договор с „Емко“, спокойно изнася продукция ѝ, „но тя си знае интереса, там няма политически натиск“.

Лидерът на АБВ каза още и че партията му започва събирането на подписка за необлагаем минимум, равен поне на настоящето ниво на минималната работна заплата, и за диференцирани ДДС ставки.

Вижте целия разговор във видеото: