Константин Каменаров беше избран за генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ). Той ще е начело на обществената медия през следващите три години.

Каменаров получи подкрепата на четирима от петимата членове на Съвета за електронни медии (СЕМ).

Снимка: Ладислав Цветков

Против беше единствено Иво Атанасов, който отказа да подкрепи кандидатурата му с мотивите, че не е убеден, че той е най-добрият избор. Самият Атанасов подкрепи Валерий Тодоров. 

Снимка: Ладислав Цветков

Каменаров ще поеме поста от Вяра Анкова, чийто втори и последен възможен по закон мандат изтече още миналия август. В най-кратки срокове предстои да бъде изготвен договорът му и от момента на подписването му новият генерален директор ще встъпи в длъжност.

Сред акцентите в управленската концепция на Каменаров са развитие на програмата и търсенето на допълнително финансиране за БНТ. Залага още на административна реформа и оптимизация на структурите в обществената телевизия.

„Тази реалистична и съобразена с конкретните условия и предизвикателства пред БНТ концепция и обоснованата ѝ защита мотивират становището ми, че Константин Каменаров отговаря в най-пълна степен на изискванията, заложени в процедурата, приета от СЕМ“, обясни шефът на Съвета София Владимирова при обявяването на победителя.

Останалите четирима кандидати за поста на Анкова – Емил Кошлуков, Иван Гарелов, Сашо Йовков и Тома Иванов, не получиха глас.