Конфликтът между изпълнителната власт и прокуратурата се разгоря с нова сила. Нова порция обвинения от страна на управляващите бяха отправени към прокуратурата.

Премиерът Кирил Петков присъства на годишния отчет на МВР, където заяви, че главният прокурор е абсолютно компрометиран и че вече е много трудно да се прави "скрито-покрито".

От своя страна вътрешният министър обяви, че политици правят опити за кадруване в МВР и затова във ведомството започват структурни промени.

Премиерът поздрави органите на реда, че са застанали на страната на народа, а не на недосегаемите и критикува обвинител №1 Иван Гешев.

„Факт е, че г-н Гешев е абсолютно компрометиран вече, даже на ниво ЕС. Факт е, че последните действия бяха ясно отразени по всички медии, но този път имаше една съществена разлика – една и съща информация влезе както в Европейската прокуратура, така и в българската. Вече е много трудно да се прави скрито-покрито“, заяви Петков.

Вътрешният министър пък  посъветва прокуратурата да не го учи на върховенство на закона.

„Тези, които се опитват да четат лекции от фоайетата на Съдебната палата, защо мълчаха и бездействаха във връзка с нарушения по строителството на магистрали, по ремонта на язовири, по проблеми със свлачища и срутища“, заяви Рашков.

Говорителят на Спецпрокуратурата Христо Кръстев отказа да коментира думите на Петков и Рашков.

Министърът пък каза, че ще представи над 100 „фрапиращи случая“ на приключени от ведомството разследвания без движение в прокуратурата.

„И ние нямаме информация дали се движат, дали се прави нещо по тях, или се ослушват дали няма да навредят на някой от близките на Гешев и бившите управляващи и затова ги държат тия преписки на трупчета“, казва Рашков.

Потърсени за коментар, пред bTV държавното обвинение отрече да има такива разследвания.

Премиерът нарече "пълно безобразие" информацията, че прокуратурата е изискала от НСО данни за хората, влизали в Министерския съвет през последните 30 дни.

„Министерски съвет е контактна точка за Европейската прокуратура, ако се опитват да видят кой влиза и излиза от Министерски съвет, за да видят кой дава сигнали, това просто ще е поредният саботаж“, каза Петков.

Говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова каза за екипа на bTV, че информацията за НСО не е излязла от обвинението и затова няма да я коментира.

bTV разполага с документа, че исканите данни са предадени от НСО на обвинението. Министър-председателят бе категоричен, че ще разпореди и пълна проверка дали са контролирани хора, които се опитват да подават сигнали за нередности към кабинета. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!