Депутатите почетоха с минута мълчание жертвите на комунизма. Това обаче предизвика словесни престрелки между ГЕРБ и БСП.

Поводът беше прочетена от ГЕРБ декларация в памет на жертвите на комунизма. В нея от ГЕРБ говориха за престъпленията на режима преди 1989 г. и обвиниха БСП, че са „достойни” наследници на комунистическата партия.

От БСП пък се възмутиха и отказаха да бъдат поставяни „на подсъдимата скамейка”.

„Пленумът ви е натежал от милионери от псевдоприватизацията, но умовете ви са все там на изток, към гнездото на злото, защото без него нямаше да имате безконтролната си власт цял половин век. Като ви гледам и слушам, разбирам, че от комунистическата зараза отърваване няма”, каза Спас Гърневски от ГЕРБ.

БСП няма как да бъде изправена на подсъдимата скамейка, каза Валери Жаблянов от БСП.

От миналото скандалът се пренесе в настоящето. От БСП настояват, че Делян Добрев няма право да е в залата, а от ГЕРБ припомниха, че преди време депутатът на левицата Иван Иванов е бил за малко заместник-министър, а мандатът му не бил прекъснат.

От левицата поискаха Сметната палата да провери харчовете на правителството, като проверката да обхване периода от май м.г. до края на месец януари т.г. Притеснението е, че са харчени непредвидено пари, като например са дофинансирани МВР и БАН, а според социалистите решението е взето еднолично от правителството, което на практика обезсмисля ролята на парламента.

След това заседанието продължи спокойно по реда си.