Насочването на пари от АЕЦ „Козлодуй“ за компенсации на бизнеса заради скъпия ток, без да има решение за това на Народното събрание, е спорна мярка, подчертават експерти.

Препоръката на Еврокомисията е парите за подпомагане да дойдат от средствата, които България печели от продажбата на квоти въглеродни емисии.

Сметката за ток в една пекарна за септември е 1600 лева. Миналата година е била наполовина.

Компенсациите от 110 лева на мегаватчас ще са глътка въздух, но при положение, че ще минават през доставчиците на ток, в пекарната не са сигурни дали ще усетят реален ефект.

„Те и да стигнат до нас ще стигнат в целия размер или няма да са в целия размер - още нищо не знаем“, казва собственицата на пекарната Невена Айвазова.

Според експерти мерките за подпомагане са спорни, а и не е ясен какъв ще е ефектът.

В четвъртък правителството реши да пренасочи 450 милиона лева от АЕЦ „Козлодуй“ за компенсации през следващите два месеца. Изтеглянето на пари от АЕЦ „Козлодуй“ означава директно вмешателство на държавата и противоречи на пазарната логика, смятат експерти.

„ЕК вече даде доста по-пазарна рамка как да се реши енергийната криза - да се използват средствата набрани от продажбата на квоти въглеродни емисии, като там очаквам до края на годината да има над 2 милиарда лева. Този излишък може да се използва и за да се направи отрицателна такса задължение към обществото, така че да не се увеличи и цената на тока за домакинствата драстично от 1 януари“, казва Мартин Владимиров от Център за изследване на демокрацията.

„АЕЦ „Козлодуй“ е държавно дружество. Ние всички сме акционери там. Това, което е нормално, когато частните дружества имат проблеми да им дадем заем. Другият спорен момент е как ще се направи това, без да се актуализира бюджетът, защото е ясно, че средствата от дивидента трябва да влязат в бюджета и да се използват за публични услуги“, коментира Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Стои и въпросът какво ще се случи след декември, когато компенсации вече няма да се плащат. Традиционно в зимните периоди цената на електроенергията скача. А в пекарната се надяват нещата да се нормализират.

„Ако не се получи ще вземем мерки с освобождаване на персонал, вдигане на цените“, коментира собственица Невена Айвазова.