В понеделник отново внасяме документи за назначаването на временно ръководство на „Автомагистрали“ в Агенцията по вписванията, съобщи министърът  регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова по БНР. Тя посочи, че се иска вписването на временно ръководство от трима души в дните до 5 юли, когато предстои провеждане на конкурс за постоянно ръководство на дружеството, което ще се състои от петима души.

През седмицата Софийският градски съд спря производството по вписването на ново ръководство на държавната фирма "Автомагистрали" ЕАД след иск на настоящия изпълнителен директор на дружеството Стоян Беличев и другите двама членове на съвета на директорите.

По случая „Артекс“ и протестите на фирмата министър Комитова припомни, че валидността на разрешението за строеж на „Златен век“ е изтекло 2020 г. и това е поводът строежът да бъде спрян. Това се знае от всички страни, включително и от инвеститорите.

Според министърът едно от възможните решения на казуса е „Артекс“ да поиска от Столична община съвсем ново разрешение за строеж, след заплащане на нужните такси, за довършване на обекта, което ще изведе казуса от агонията.

Относно бъдещата национална детска болница министър  Комитова обясни, че през 2004 г. Министерство на здравеопазването се е произнесло по сградата-скелет - че тя не може да върши никакви функции, не е необходима, амортизирана е и няма да се ползва. През 2011 г. е изготвен подробен устройствен план за цялата територия на Медицинска академия, където на мястото на сградата-скелет е предвидена чисто нова сграда за детска болница с височина 20 метра. През 2019 г. обаче е последвал търг за реконструкция на старата сграда.

„Съгласно действащия ПУП в МРРБ можем да издадем виза за проектиране единствено и само на чисто нова сграда на това място с височина 20 метра“, подчерта Комитова.