Комисията за контрол на ДАНС в Народното събрание разглежда случая в плевенското село Коиловци, където през октомври паднаха странни френски парашутисти, които после бяха бити от местните. Заседанието бе закрито и на него присъстваха председателят на ДАНС Константин Казаков, както и кметът на Коиловци Красимир Иванов. Срещата не мина без скандали.

След инцидента вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че чужденците са френски туристи, любители на екстремни спортове, които са се заблудили. Във френските медии излезе информация, че става въпрос за представители на френски специални части.

Депутатът от „Синята коалиция” Иван Костов напусна заседанието комисията за контрол на ДАНС. Той възрази срещу това, че на заседанието присъства народният представител Румен Петков, който не е член на комисията, и кметът на с. Коиловци.

„Ние сме комисия за контрол на ДАНС и заседаваме само в състав членове на комисията. Ръководството на ДАНС трябва да докладва информация пред външни лица, включително пред кмет, колкото и да уважавам местната власт”, обясни Костов.

„Сега все едно кметът или кой да е народен представител, контролира председателя на комисията за контрол на ДАНС. Кой да е народен представител няма право да контролира председателя на специална служба. Това е записано в закона”, възропта Костов.

"Имам претенции към българските власти и продължавам да искам адекватен отговор от тяхна страна за случилото се в Коиловци, за да успокоим населението". Това заяви кметът на селото Красимир Иванов. Той призна, че не е получил отговор какви са били френските граждани, които в нощта на 15 срещу 16 октомври се спречкаха с жители на селото.

Единственото, което му е казал председателят на ДАНС Константин Казаков и то в коридора пред залата, в която се провеждаше заседанието е било, че "нашите хора в чужбина са правили много по-големи поразии, от това, което французите са направили в Коиловци".

Според Иванов е нелогично обяснението, дадено от страна на вътрешния министър Цветан Цветанов, че става дума за туристи-парашутисти, скочили от Румъния и кацнали посред нощ в Коиловци.

„Не е ясно защо френските граждани са носили със себе си определено оборудване, какво има на фотоапарата, който е намерен”, заяви пък депутатът от левицата Румен Петков. "Тези чужденци извършват опит за убийство на български граждани, защото тръгват с джипа без запалени фарове да ги газят и затова момчетата имат медицински, полицаят произвежда изстрел във въздуха, след което с изключителен професионализъм ги прострелва в краката. За съжаление полицаят е наказан", каза още Петков.

"Мъглата около този случай остава. ДАНС не иска да сподели какъв е случаят, какви са тези хора и защо са били тук. Очевидно знаят, но не искат да обяснят", възропта и председателят на комисията за контрол на ДАНС Волен Сидеров.

"Нашият въпрос трябва да е насочен към посланика на Франция в България. Той ще трябва да сподели как така бързо са изтеглили френските граждани, защо не са оставени тук, за да бъдат разследвани. Тези чужденци моментално са били изведени от България, без да бъдат разпитани", каза още лидерът на „Атака”.

"Ще продължим да изискваме информация, сигурно не е зле да поканим прокуратурата, може би главния прокурор и окръжния прокурор на Плевен. Според мен лично трябва и министърът на вътрешните работи и военният министър да бъдат изслушани", допълни Сидеров. Според него МВР в случая се е държало неадекватно, защото френските граждани не са задържани, а даже някои от тях са настанени в хотел и охранявани.