Полицейското насилие под колоните на Министерския съвет отново е тема в парламента днес. Акцентът е как са комуникирали институциите.

Един от потърпевшите от полицейското насилие на 2 септември 2020 г. Даниел Павлов разказа пред членовете на временната комисия как е бил повален от няколко полицая на земята, част от тях са стъпвали върху гърба му, натискали са го по очите и дори са извадили контактните му лещи.

„В един момент, когато се бях обърнал леко настрани, рязко изскочиха трима-четирима служители на МВР, които ме издърпаха агресивно зад полицейския кордон, там бях повален на земята. В продължение на 20-30 секунди не можех да си поема въздух, вероятно заради силното извиване на врата ми назад, без да преувеличавам чувствах, че умирам", разказа той.  

Даниел Павлов е спечелил делото за неправомерно задържане, а срещу него има висящо дело за хулиганство, той отрича да е бил агресивен срещу служителите на полицията.

Когато го посещава в ареста, адвокатът на Павлов описва състоянието му като плашещо.

Прокуратурата отказва да образува преписка за полицейско насилие. По думите на адвоката му Емил Георгиев с мотива, че срещу него е използвана пропорционална сила.

Снимка: bTV

Членовете на комисията решиха да сезират Софийската градска прокуратура за действията на прокурор Вероника Трифонова, която е прекратила преписка за полицейско насилие, както и да бъде изслушан служителят на НСО, който е гледал записите от полицейското насилие.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!