Храните у нас поевтиняват, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Тенденцията е цените да продължат да падат, отчита комисията.

През последната седмица цената на доматите е с 15 стотинки надолу и килограм на едро струва 2,90 лв.

Снимка: bTV

Оранжерийните краставици са 2,80 лв. за килограм или с 23 стотинки по-евтини в сравнение с преди 10 дни.

Проверихме дали това се усеща и при потребителите.

Това, че цените на едро падат означава, че търговците могат да купят по-евтино стоката, която после ще ни продадат.

„Получават ги на по-ниски цени, внасят ги на по-ниски цени, но като тръгне от борсата до тук става пазарна икономика, тоест всеки слага колкото си иска и колкото му трябва“, казва купувач.

Две салати за 1,50 лв. е оферта, която показва, че цените падат.

„Цените падат, защото няма кой да пазарува, защото на българина джобът му е празен“, казва продавач.

Според най-новото изследване на КНСБ, за да се изхрани и да се издържа на един човек в България са му необходими 1454 лв. на месец – със 60 лева повече спрямо март 2023 г.

2616 лева са необходими на месец на тричленно семейство, за да се издържа. Сумата е със 107 лева повече спрямо година по-рано.

Снимка: bTV


„Само малката потребителска кошница за едногодишен период е нараснала с 4,2%, което говори, че има задържане на цените като цяло, но някои определени стоки, които са жизненоважни за домакинствата, продължават да нарастват, но със слаби темпове нагоре“, казва икономистът в КНСБ Виолета Иванова.

За една година месото е с шест процента нагоре, но пък яйцата и захарта поевтиняват. Очакванията са тенденцията за задържане на цените и дори за спад да продължи.

„В момента имаме доста стабилно и устойчиво равновесие. Това е тенденция повече от 7-8 месеца. От началото на януари имаме доста стабилна и устойчива тенденция към спад. Това, което наблюдаваме като ценови равнища – това ще бъде, с малки изменения според магазина, района и начина на предлагане. Но в никакъв случай няма да видим драстични изменения нито нагоре, нито надолу. Ако пазаруваме без повече подготовка ще заплатим точно толкова, колкото през 2023 г.“, каза председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов в ефира на bTV. 

Очаква ли се поскъпване на основните храни за Великден и Гергьовден?

„За агнешкото месо пазарът показва ценово равнище между 25-27 лв. за крайно потребление. Равнище над 30 лв. няма да е нормално. Обръщам се към всички български потребители – нека много по-информирано да стъпват на пазара, да гледат пазара на едро и на дребно, добре да подбират обекта, от който купуват, да не пазаруват машинално“, съветва Иванов. 

Снимка: iStock

Той призовава също потребителите да гледат разликите в магазините и условията в тях.

„Ако даден магазин е в един скъп и добре подреден район с много разходи за логистика и бизнес, там може да се допусне една по-голяма надценка – по-високи заплати, по-добре облечен персонал, по-чисти условия. Дали една сергия или място на улицата предполага същото отношение?“, коментира председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

По думите му вероятно и на предстоящите празници ще има лоши търговски практики, но няма място за притеснение.

„Това е седми или осми празник, за който се пророкуват страхотни изменения и катаклизми. Ако погледнем статистика за последните 7-8 години, ако по празниците имаме някакви изменения, те са в рамките на 1-1,5% средно, т.е. не наблюдаваме драстични изменения и в ценови равнища, и в начина на взаимодействие на пазара“, посочи Иванов.