Комисията „Грипен”, чийто доклад днес се обсъжда в пленарна зала, успя да скара депутатите на тема отношенията премиер – президент. Опозицията обвини управляващите, че използват комисията за войната срещу президента.

В скандалите бяха намесени президентската съпруга и президентския екип.

„ГЕРБ използва Комисията за самолетите, за да разчисти пътя на Бойко Борисов към президентството”, заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова по време на дебатите.

Тя добави, че БСП твърдо застава зад президента Румен Радев.

„Това, което правите, както и да го завоалирате, е война срещу президентската институция”, категорична е Нинова. По думите ѝ Комисията „Грипен” е създадена като бухалка срещу президента Радев.

Цветан Цветанов от ГЕРБ пък заяви, че единствено БСП създава лошия образ на Румен Радев, но се извини за личните нападки от страна на парламентарната група на партията си.

Цветанов призна, че всеки трябва да внимава с изказванията за президентската институция. „Дали ни харесва или не, смятам, че всеки призна изборния резултат, когато приключиха изборите”, допълни той.

„Единственото, което имаме като цел в Комисията за изтребителите, е да излезе истината. Българските данъкоплатци трябва да платят 1,5 млрд. за закупуването на самолети”, категоричен е лидерът на ПГ на ГЕРБ.

„Когато се взимат важните политически решения трябва да бъдем истински и надежден партньор на НАТО. Оборудването трябва да отговаря на стандартите на НАТО”, допълни още Цветанов.

Той призова депутатите да бъдат принципни и да не провокират напрежение в Народното събрание.

Комисията, която проверяваше процедурата за избор на нов самолет, предлага процесът да се върне в по-ранна фаза и да се съберат нови предложения от трите класирани държави.

Служебното правителство одобри доклад от работната група експерти, които класираха шведските самолети на първо място. Депутатите от управляващото мнозинство на практика връщат обратно в конкурсна процедура и американското предложение за Ф-16.