Временната комисията в парламента с председател Николай Хаджигенов от ИБГНИ, която проверява незаконното подслушване и полицейското насилие по време на летните протести миналата година, ще поиска от службите за сигурност документи кой, кога и защо е бил обект на използване на СРС.

Документи ще бъдат изискани от ДАНС, ГДБОП, ДАТО, вътрешна сигурност на МВР, Спецсъда, Спецпрокуратурата и бюрото за контрол на СРС-ата.

Депутатите ще се опитат да издирят любителски записи от протестиращи, направени с техните телефони, както и такива от охранителни камери на частни обекти.

Проф. Николай Радулов от ИТН, зам.-председател на временната комисия, изрази съмнение, че в някои случаи обектът на наблюдение и телефонните номера, които са обект на подслушване, се разминават и не са на този човек.

Пред съда като причини за издаване на заповед за използване на специални разузнавателни средства се посочвали аргументи, че лицата готвят бунт или държавен преврат, каза още Радулов пред комисията в парламента.

Той определи тези причини като фиктивни. Според него по този начин всеки може да бъде незаконно наблюдаван, без да има реална причина.

По другата тема – за полицейското насилие по време на летните протести срещу кабинета „Борисов 3“ и срещу главния прокурор, депутатите настояват за справки от службите и МВР за това колко досъдебни производства са образувани, има ли дисциплинарни наказания за служители на МВР, дали е имало инструктаж към полицията да бие или да не ние протестиращи.

Депутатите възнамеряват да поискат записи от охранителни камери, както и от боди камери на полицаите, които са били по площадите, за да охраняват хората.