Скандалът с продажбата на ЧЕЗ и оставката на енергийния министър Теменужка Петкова се очаква да бъдат тема на пленума на БСП, който започна в партийната централа.

Оставката на енергийния министър в никакъв случай не решава проблемите на българската енегетика, нито дава повече прозрачност във връзка със сделката за ЧЕЗ, коментираха от левицата преди форума. Те настояват да чуят становищата на КЕВР във връзка със сделката и на ДАНС.

Смятат, че държавата има и друг полезен ход.

„Оставката на министъра на енергетиката не решава този проблем сам по себе си. Смятам, че нашите народни представители трябва да предприемат поредица от действия за изслушване на ръководството на финансовия надзор, на енергийния регулатор, на ДАНС и по никакъв начин да не се допускат неясни сделки”, отбеляза Янаки Стоилов. По думите му генералното решение е, ако държавата има по-голямо участие в управелението на този процес.

„Щом чехите искат да продават, щом няма надежден купувач, нашата държава може да си влезе във владение, да реализира политиката си, която заявява, но не умее да прилага и да покажем, че можем да имаме характер”, заяви Георги Божинов.