Колонията от розово фламинго, заселила се край Бургас, е дошла в Атанасовското езеро на курорт.

Според учените климатичните промени са причина екзотичните птици да се преместват все по на север, докато отглеждат малките си.

Розовото фламинго е избрало Атанасовското езеро, защото е най-солената лагуна у нас. В тази част езерото е резерват и птиците намират спокойствие. Там се хранят, отглеждат малките си и са като на почивка.

Соленото езеро осигурява в изобилие любимата храна на фламингото – солничното раче. То е и причина за специфичния му цвят, защото е пълно с бета каротин. 

"Това са едни пигменти червени, червено-оранжеви, които се съдържат в морковите, тиквите, червените чушки. Колкото повече се храни фламингото, толкова по-голямо количество от тези бета каротини се натрупват в перата му и става все по розово и розово", обясни Спас Узунов от Българска фондация "Биоразнообразие".

И ако до преди няколко години беше изключителна рядкост да видим розово фламинго у нас, от миналата година все повече птици търсят басейните на езерото и влажните зони в Източните Родопи, за да отгледат малките си.

"Предполага се, че това е свързано може би най-вече с климатичните промени, които явно въздействат върху този вид и той разширява ареала си на север. В България все още не наблюдаваме гнездово поведение и брачно поведение, но принципно от екологична гледна точка няма никакви пречки и това да се случи някой ден", каза още Спас Узунов.

Прелитащите самолети не смущават птиците. В езерото фламингото се разбира добре с другите му обитатели.  

За многобройните желаещи да видят отблизо фламинго има разрешен маршрут, но след предварително съгласуване.

Ако нищо не притесни колонията от розово фламинго, тя може да остане в Атанасовското езеро и до пролетта.