Колко училища у нас ще отворят врати и готови ли са да посрещнат децата?

Всички над 2400 училища ще заработят на 15 септември или поне такова е обещанието на образователното министерство.

Все още обаче има училища, които са в ремонт, но в тях ще удари първият звънец. Директорите трябва да създадат такава организация, че ремонтите да не пречат на нормалното откриване на учебната година.

От началото на 2017 г. досега са ремонтирани 790 учебни заведения. Очаква се първият звънец да удари за над 75 хил. първокласници.

И през тази година проблем остава недостигът на учители – търсят се над 3000 нови кадри. Засега разчитаме на учителите в пенсионна възраст, които продължават да работят.

18 училище „Уилям Гладстон” е най-голямото училище в България. Тук се обучават над 2400 ученици, а на 15 септември прага на училището ще прекрачат над 200 първокласници.

Само за 2 дни началният учител Петя Томова ще посрещне своите 29 ученици. Тя описва професията си само с три думи – прекрасна, отговорна и себераздаваща се.

В съседната стая е Маргарита Стоянова – тази година тя ще посрещне своя първи випуск първокласници.

15 септември ще бъде специален и за Галина Михайлова, която е учител в малкото защитено училище в село Скалица. Тя ще посрещне своя последен випуск преди да се пенсионира, но и тях ще научи на много.

А каузата и наградата е една – независимо дали си учител в голямо или малко училище – любовта на децата.