Столичната община пусна обществена поръчка за над 2 млн. лв. за новата автоматична система за броене на пътници в градския транспорт. 

206 от общо 800 коли на градския транспорт ще бъдат включени в новата система. Тя ще позволи на общината да знае кои са най-натоварените линии и къде са нередовните пътници.

Специалните датчици ще бъдат монтирани над всяка от вратите на превозното средство. Ще броят влизащите и излизащите, а информацията ще се изпраща в реално време в команден център.

Снимка: bTV

Според сметките на общината включването на кола на градския транспорт в системата ще струва 9850 лв. Експерт от компания, произвела прототип на същите датчици обаче, изчислява, че цената е пет пъти по-малка.

„Това е прогнозна цена, много често цената спада в обществените поръчки, понякога и в пъти. Освен самите датчици, които може би струват толкова, ние искаме изпълнителят да интегрира системата във всички останали, да осигури пренос на данни за десет години и поддръжка за десет години”, коментира Евгени Крусев, зам.-кмет на транспорта.

Фирмата, която спечели обществената поръчка, ще има година и половина, за да инсталира датчиците.

От общината планират и въвеждането на система за електронни билети в целия градски транспорт, според която пътниците ще бъдат таксувани за пропътувано разстояние или за изминато време вместо с твърда цена на билета от 1,60 лв., както е в момента.