Компанията, за която в четвъртък стана ясно, че е обект на най-голямо количество жалби за психологически тормоз при събирането на дългове, категорично отрече този подход на работа и видя предизборна акция срещу себе си.

Според управителя на фирмата Станимир Бургаски тя събира професионално дълговете си, а идването на изборите е причина да се толерира неплащането на задълженията на хората. „Омбудсманът цитира няколко жалби за много големи дългове. Нормално е хората, като имат да дават много пари, да се оплачат.”

Ден по-рано омбудсманът Константин Пенчев заяви пред bTV, че има над 100 жалби за подлагане на психологически тормоз, а най-много - 65 от тях, са срещу фирмата „СГ-груп.

Примерите и оплакванията обаче не са малко, като най-често са заплахи и арогантно поведение и за тормоз, чрез телефонни обаждания. Ангел Джамбазки от ВМРО цитира жалба, според която служител на фирма заплашва длъжник с думите: „Ще видиш какво ще ти се случи, защото не сме си изяснили отношенията”.

Джамбазки заяви, че става дума за обикновени хора, притискани заради мобилни оператори, които ги заплашват. Други цитирани заплахи са: „Колко време ще се криеш от мен”, „Писна ми да се занимавам с теб”. Хората се оплакват и то влошено здравословно състояние заради стреса.

Бургаски се дистанцира от посочвания подход. „Тази система е изчезнала, имаме системи за тайни клиенти, разговорите се записват. Има лидер на екип, който следи кой какво говори има и човек, който слуша записите на разговорите”, обясни управителят. Той допълни, че и неговите служители са обект на заплахи и е наясно, че става дума за човешки съдби. Затова и никога не е отказвал споразумение.

Джабмазки обаче заяви категорично, че е нужна регулация в бранша чрез регистър на фирмите и проверки дали работещите не са задържани или регистрирани в полицията, както и регулиране на достъпа им до лични данни.

Бургаски отново допълни, че тъй като фирмата му обработва над 1.1 млн. задължения, е нормално „предизборно да се скача срещу тях”.