Един от първите колективни искове срещу Министерството на здравеопазването е на финалната права. От пет години онкоболни жени с рак на гърдата се опитват да осъдят ведомството заради забавеното им лечение между 2006 г. и 2009 г. Докато тече съдебна сага, част от потърпевшите умират.

През 2009 г. пациентска организация завежда колективен иск срещу Здравното министерство за забавено лечение на жени с рак на гърдата от предходните три години.

Катя Колева е една от потърпевшите. „Отпуска се лекарството, но списъкът на чакащите жени беше дълъг, аз вече бях получила проблема, разликата беше вече четири месеца след терапията и след като го получих, пак започнах да пиша по инстанциите. Протокол имах, но не ми беше отпуснато”, разказва пациентката.

В иска се включват девет жени. Пет години по-късно е установена връзка само с пет от тях.

„Делото многократно беше спирано, обжалвано пред Апелативния съд, пред върховния касационен съд, връщано по най-различни причини. Имаше отводи на съдии - не един и двама, но в крайна сметка последният съдия даде ход на делото и изглежда, че има желание да го завърши до край”, обясни д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

За да продължи делото, съдът изрично настоя информацията за иска да бъде разгласена в медиите, за да може потърпевшите да се включат или да се разграничат. Ако съдът отсъди в полза на пациентките, всички потърпевши за определения период ще могат да се позоват на решението.

„Оттук нататък всяка една жена, която е била с рак на гърдата и се е нуждаела от това лекарство в периода от 2006 г. до 2009 г., би могла да заведе самостоятелен иск за обезщетение, като се позове на това съдебно решение”, обясни д-р Кацаров.

„Трябва да има отговорност. Всеки да си носи отговорността”, категорична е пациентката Катя Колева.

Ето и информация как да се присъедините или разграничите от делото:

Уведомяват се всички лица, които са заболели от рак на млечната жлеза и е било установено, че са с такова заболяване в периода от 01.01.2006 г. до 14.07.2009 г., но не им е било своевременно предоставено лекарството херцептин, че в СГС, I-во гражданско отделение, 2-ри с-в е образувано гр. д. 6773/2009 г. по Колективен иск, заведен от Центъра за защита правата в здравеопазването. Всяко едно от тези лица с писмена молба до СГС, в срок до 03.04.2014г, може:

Да заяви, че се присъединява към колективния иск;
Да заяви, че желае да осъществи защитата си самостоятелно.