Празничният дух завладя Бургас с приказна колекция от коледни миниатюри от Австрия. Украшения за елха на повече от век са изложени в Етнографския музей. 

Преди повече от две столетия Джозеф Мор пише текста на една от най-популярните коледни песни „Тиха нощ! Свята нощ!” А днес музиката оживява със старинни коледни играчки – шедьоври от родния град на поета, които за първи път гостуват у нас.    

„Хората са ги приготвяли сами за Коледа у дома, като се използвали различни ритуали и са наблягали на специфичните детайли. Например, тези фигурки от края на 19-и век са направени за връх на елха. Тогава хората са били бедни, не са имали много материали, но са имали богато въображение“, каза Карл Хайнц Кройцзалер – ръководител на къщата-музей „Вагерл“ във Ваграйн.

„Ползвали са това, с което са разполагали в бита си – ето тук има черупка от орех, в която е поставено бебето Христос. С царевица и други семена са изработвали украса и малки подаръчета за близките, които да носят радост и щастие“, разкри Мария Валхофер, ръководител на музей „Тиха нощ“ във Ваграйн.

Всяка от коледните миниатюри носи символика – ангелите провъзгласяват добрата вест. А ореховите черупки напомнят за божия план за света. Стари коледни картички и книги допълват коледната магия. 

В двора на музея третокласници допринесоха за празничния дух с възстановка на обичая коледуване.