367 килограма наркотик е съхранявал и пренасял младият мъж, задържан в Студентски град. По- голямата част от дрогата беше намерена тази нощ в дома му.

В трикрилния гардероб и в скрина на 31-а годишния Николай Петров, тази нощ полицията намира 327 килограма кокаин.

Петров беше задържан в неделя, когато при рутинна проверка, в багажника на колата му бяха открити 40 килограма дрога.

В ателие номер 8 на блок в „Студентски град“ полицията разкри голямо наркодепо. Става дума за кокаин за над 80 милиона лева. При това - не скрит в специални тайници, а надлежно подреден в пакети - повечето от тях в трикрилен гардероб в спалнята, а друга част - в кухненския скрин.

Дрогата е осем вида - с различна степен на чистота, между 67 и 75%, и белязана с осем различни по вид  щемпела.

Полицията блокира „Студентски град“ снощи и разби наркодепо с рекордни количества кокаин.

„248 пакета в спалнята и 79 пакета в кухнята. Намерени са в спалнята, в трикрилен гардероб на 3 реда подредени пакети, а количеството в кухнята, отново в скрин – 79 броя“, каза Антоанета Панчева СГП.

„Цената на 1 кг кокаин е различна, в зависимост от качеството му. Общата стойност на иззетия кокаин е около 10 млн. евро. Ако говорим за уличното разпространение, може би ще достигне около 81 млн лв.“, поясни началникът на СДВР комисар Георги Хаджиев.

Пратката не е била предназначена само за българския пазар.

„Част е за Азия, друга – за Западна Европа, малка част е за страната ни, и като имаме предвид предстоящия туристически сезон, говорим за 35-40 кг за разпространение у нас, всичко друго е за износ“, каза още Хаджиев.

31-годишният Николай Петров е арестуван и обвинен за трафик на дрога в особено големи количества.

Пред съда защитата му обяви, че не е знаел за наркотика.

„Това е моята защитна позиция, оттам нататъка – въпрос на доказване ще е всичко“, заяви Вяра Братоевска, адвокат на Николай Петров.

„Въпрос на доказване е дали ще бъдат установени други лица, съпричастни към това тежко престъпление“, обясни Павел Панов, прокурор по делото.

Депото неслучайно е в „Студенски град“, твърди експертът Тихомир Безлов.

„Причината е, че е достатъчно многолюдно там и има достатъчно хаос – т. е това е подходящо място за депо. Самият факт, че имате такова количество, говори, че каналът е тестван достатъчно пъти“, коментира Безлов.

Разследващите заявиха, че целта им е да установят всички участници в схемата за кокаиновия трафик.