За първи път историци показват новооткрита снимка на Васил Левски. Тя е намерена в турския архив в Истанбул.

Ние вече разполагаме с тази снимка, но уникалното е, че този път тя е по-голяма и Васил Левски се вижда до кръста. Интересен факт е, че на гърба ѝ има негово описание – кой е, откъде е, с какви очи. Може би именно с тази снимка той е бил издирван в Османската империя.

Снимка: btvnovinite.bg

„Историческата стойност на снимката е, че разбираме по кой портрет османската полиция издирва Васил Левски, и съчетанието с текста на гърба, който е почти текстът от разпита на Иван Фурнаджиев, един от тетевенските дейци, на 26 октомври 1872 г., който дава описание на физическия образ на Васил Левски, насочва по-нататък османските власти и активизира техните действия по издирването на Апостола”, отбеляза Дора Чаушева, директор на Националния музей „Васил Левски”.

„Откриването на тази снимка заедно с други документи на вътрешната революционна организация в османския архив показва, че има още какво да се работи. Османската полиция е разполагала с голям набор документи и освен това документите, които произхождат от нейната администрация, на османотурски може би ще дадат нова светлина върху историческите за Апостола”, допълни тя.