Назначена в годината, когато балона КТБ започва да се надува и освободена тихомълком на 30 май 2014 г.  37-годишната счетоводителка от Добрич Полина Кавръкова без никаква публичност е сменена от ключовата позиция  две седмици преди банката да бъде атакувана от медийната група, свързана с Делян Пеевски и да рухне на 12 юни. 

„Това е една „калинка” долетяла от далечна Добружда, чийто способности са свързани с други неща, не с финансови умения. Това е човек от кадровата банка на сараите, минал по особен път, за да стигне до тази позиция. Не ми е удобно да ги коментирам”, казва председателят на комисията „Вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание” ген. Атанас Атанасов в студиото на bTV.

Финансовото разузнаване на ДАНС има цялата информация за движението по сметките на всички банки в страната, както за паричните потоци от и към България. Службата, ръководена от Полина Кавръкова,  може да проверява всички банкови сметки и движението по тях без съдебно решение, в реално време. Именно чрез преводи за стотици милиони, чрез „кухи” фирми, бяха откраднати парите на вложителите в КТБ.

Депутатът от БСП Георги Кадиев поиска оставката на шефа на ДАНС и разследване на дейността на дирекцията за финансово разузнаване в годините, когато е източена КТБ.

„Там ги няма  4 милиарда лева. Всеки един превод от над 30 хил. лева се получава информация във финансово разузнаване”, разказва какви са правомощията на финансовото разузнаване депутатът от БСП лява България Георги Кадиев.

„Няма начин да не са забелязали някакви странности.  Ако обаче са го направили умишлено, тогава естествено трябва да се носи отговорност.  Ето това е истинската заплаха за националната сигурност, а не някакви имами, които пеят в джамия”, продължава Кадиев.

Снимка: btvnovinite.bg

Вече бившата шефка на дирекция „Финансово разузнаване” Полина Кавръкова няма опит в службите преди да бъде назначена за директор на супер структурата в ДАНС.  Преди да поеме един от най-отговорните финансови постове в държавата, Кавръкова има собствен бизнес , който прехвърля на сестра си Ивана. Една от фирмите на Кавръкова е консултантската компания „Евроланд” ООД. До 2001 г. Кавръкова е неин управител и притежава 25% от акциите. Останалите дялове са собственост на скандалния добрички бизнесмен Атанас Атанасов – Наско Атлантата.  Според публикация в „България Днес” в Добрич Атлантата е свързван с източване на ДДС.   Наско Атлантата е част и от скандала с хванатата с подкуп председателка на Административния съд във Варна Анелия Цветкова. След ареста на съдия Цветкова стана ясно, че рушветът от 10 хиляди лева е даден именно от Атлантата, за да спечели дело, водено от съдия Цветкова.  

„Нещата с КТБ са много дебели”, заявява новият председател на комисията за вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание ген. Атанас Атанасов. „Нещата са покрити. Не можеш да разполагаш с такъв солиден инструмент, какъвто е Законът за пране на пари, и да проспиш ситуацията. Банките са длъжни да подават информация в ДАНС. Седиш си на бюрото и всичко ти идва на компютъра - за всеки превод над 10 000 лева в България, за всяка транзакция над 30 000 лева в чужбина! А  ДАНС спи...4 милиарда лева пропадат?!”, възмущава се Атанасов.

Предисторията на назначаването на Кавръкова е повече от любопитна. Тя поема поста от доктор Васил Киров. Финансов разузнавач с огромен опит. Васил Киров е човекът, на чиито сведения се базира секретния доклад на американското посолство за банковата система у нас, изтекъл в Уикилийкс през 2011 година.

Снимка: btvnovinite.bg

В документа се говори за лошите практики на няколко български банки, сред които КТБ, за свързаното кредитиране и за раздаването на кредити на фирми, близки до собственицитена банката, които нямат намерение да ги връщат.

Тогава американското разузнаване пише за връзката на ДПС с КТБ. Посочени са тъмни енергийни сделки с държавата, с посредници в лицето на Христо Ковачки и Богомил Манчев.  А самият Ковачки е посочен като човек, обслужващ кръговете от фирми на лидера на ДПС тогава Ахмед Доган. Отбелязано е, че през КТБ ще премине финансирането за проекта АЕЦ – Белене.

Снимка: btvnovinite.bg

От доклада става ясно, че върху Васил Киров е налаган политически натиск, за да не проверява определени банки. Става ясно и друго – че Васил Киров е полагал доста усилия за прекратяване на „гнилите” практики сред някои български банки.  

И така стигаме до 2011 година. Тогава се случват две събития – докладът изтича в Уикилйкс, Киров е сменен, а Кавръкова го наследява.

Това е и годината на старта на големия възход на КТБ, която започва да расте в геометрична прогресия, за де се превърне в пирамида. След тази година започва мащабно и безпрецедентно до този момент раздаване на кредитите на кухи фирми, чрез които КТБ е източена.  

Дали Киров е отстранен или си е тръгнал, не е известно.  За капацитета му на финансов разузнавач говори факта, че по-късно той печели конкурс и става зам.- директор на службата за борба с финансовите измами ОЛАФ в Брюксел.  

Изпратихме въпроси и молба за интервю с Киров до ОЛАФ,  но от там отклониха  поканата ни. Без коментар останаха и питанията  ни към ДАНС за отговорността на дирекция „Финансово разузнаване”  към източването на парите на вложителите в КТБ.

Снимка: btvnovinite.bg


 Госпожица Полина Кавръкова е отстранена или сама си е тръгнала от поста си точно две седмици преди медийните атаки и рухването на КТБ. Това се случва на 30 май.

bTV научи, че по-късно, през август Кавръкова получава висок пост в Комисията за финансов надзор, където работи в момента.  Тя вече отговаря за контрола върху дейността на пенсионните фондове. Открихме я по телефона на новото й работно място. Кавръкова беше изключително изненадана, че знам къде работи. Попита ни откъде имаме тази информация и отказа да отговори на въпросите ни за ролята на финансовото разузнаване при източването на КТБ.