Вчера ви разказахме за пенсионер от Смолян, който е съден за задължения към „Топлофикация – София“, без да е използвал услугите ѝ. Днес открихме истинския длъжник.

И двамата се казват Стефан Борисов Иванов. Единият е роден през 1948 г., вторият – през 1945 г. Никога не са се виждали, но „Топлофикация“ се намеси в съдбата им.

Снимка: bTV

Длъжникът живее в столичния ж.к. „Люлин“. Съпругата му обясни, че всъщност тя има взаимоотношения с дружеството. 

Снимка: bTV

„Аз съм осъдена и си плащаме“, увери тя.

От „Топлофикация“ обясниха, че са се доверили на Агенцията по вписванията. „Нямаме основание да поставим под съмнение това, което е в службата по вписванията“, каза говорителят на дружеството Елизабет Павлова.

От Агенцията пък отговориха, че при тях набеденият длъжник фигурира като собственик на апартамента в „Люлин“ заради вече заличена възбрана по банков дълг. Най-вероятно още тогава съвпадението на имената е довело до грешка.

„Някъде има грешка, този човек няма възбрана от „Топлофикация“ при нас. Защо са предприети такива действия, нека отговорят юристите на „Топлофикация“, каза изпълнителният директор на Агенцията Зорница Даскалова.

Снимка: bTV

„Това е като пиеса на абсурда. Аз съм на страната на гражданина Стефан от Смолян – коментира омбудсманът Мая Манолова. – И имам уверението на изпълнителния директор на „Топлофикация“ Беловски, че ще насочат претенцията си към истинския длъжник“.

Вижте повече във видеото: