2000 българи, предплатили почивка в Гърция през следващите седмици, може да се окажат на улицата, а не в хотел. Причината - финансови затруднения на гръцката компания „Музенидис-травел“.

Теодора Иванова научава, че е без хотел ден два преди да тръгне на дългоочакваната ваканция в Гърция. Споделя, че резервацията ѝ е със статус „анулирана“. „Ние сме 4-членно семейство и в последният момент да се случат тези неща, при положение, че ние пътуваме всяка година тук. Доста притеснително“, допълни тя

Туристическата агенция, през която е направила резервациите си, прави второ плащане, за да не остане семейството на улицата. Управителката Ирена Иванова посочи, че резервациите потвърждават едва след втория транш. 

„Може би, колегите ни и ние, ако вече нямаме финансова възможност да заплащаме с лични средства повторно, хората ще останат на улицата без ваканция“, допълни Иванова.

Схемата по която се движат парите - туроператорът у нас плаща на „Музенидис-България“. Оттам твърдят, че са платили на „Музенидис – Гърция“. Но заплащането така и не стига до хотелите.

„Парите, които са плащани – всичко е било преведено до една стотинка в Гърция. Каквито финанси имахме, като „Музенидис – България“, започнахме да ги плащаме към хотелите, съответно това беше по два пъти платени резервации“, обясни Теодор Севастидис, управител на „Музенидис травел – България“. 

И регистрираната у нас „Музенидис – България, и останалите тур-агенции, които работят с гръцкия оператор, настояват българското правителство да ги подкрепи.

„Това, което към момента можем да направим е единствено да следим как ще се развива ситуацията - не е обявен още фалит“, уточни Даниела Стоева зам.-министър на туризма.

70% от записванията за южната ни съседка минават през „Музенидис-Гърция“. Заедно с неосъществените почивки през миналата година и провалените резервации през тази, ощетените българи може и да надхвърлят 100 хил., изчисляват от Сдружението на туроператорите.