49-ото Народно събрание гласува новите министри в кабинета „Денков-Габриел“.

Начело на правителството ще бъде Николай Денков от ПП-ДБ, който ще бъде премиер, а Мария Габриел от ГЕРБ-СДС ще бъде вицепремиер. За първи път в историята на България министър-председателят ще бъде на ротация и ще се сменя през девет месеца. 

Николай Денков - министър-председател

Николай Денков е роден през 1962 г. в Стара Загора. През 1987 г. завършва Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1993 г. защитава докторска дисертация, от 1997 г. е доцент, от 2007 г. е доктор на химическите науки, от 2008 г. е професор по физикохимия. От 2004 г. до 2008 г. е заместник-декан на Факултета по химия и фармация, след което до 2015 г. е ръководител на Катедра „Инженерна химия“. От 2017 г. е ръководител на лабораторията „Активни формулировки и материали“ към факултета.

През 2018 г. Николай Денков става член-кореспондент на БАН. През 2021 г. е избиран за академик в областта на природоматематическите науки, направление „Химически науки“. От 2019 г. акад. Николай Денков е член на европейската научна академия „Academia Europеa“.

От 12 август 2014 г. до 5 април 2016 г. Николай Денков е заместник-министър на образованието и науката.

Той е служебен министър на образованието и науката в правителството на Огнян Герджиков. От 2021 г. до 2022 г. той е служебен министър на образованието и науката в двете служебни правителства на Стефан Янев, а след това и кабинета на Кирил Петков.

В класацията на Станфордския университет в САЩ за 2021 г., в която попадат 73 български учени, акад. Николай Денков е на 727-о място в „Химическа физика“.

Мария Габриел - вицепремиер 

Мария Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Хаджидимово. През 1997 г. завършва Езикова гимназия "Д-р Петър Берон" в Кюстендил. През 2001 г. придобива бакалавърска степен по "Български и френски език" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", през 2003 г. завършва магистратура по "Сравнителна политика и международни отношения" в Докторската академия по политически науки в Бордо, Франция. От 2004 г. до 2008 г. работи като асистент научен изследовател в Института по политически науки в Бордо.

От 14 юли 2009 г. тя е член на Европейския парламент от ГЕРБ в състава на Групата на Европейската народна партия (ЕНП). На 4 юни 2014 г. е избрана за заместник-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент, който пост заема до 16 юли 2017 г.

Като евродепутат два пъти Мария Габриел печели наградата "Евродепутат на годината" на списание Parliament Magazin.

На 19 октомври 2012 г. тя е избрана за заместник-председател на Европейската народна партия (ЕНП) - Жени. На 21 ноември 2019 г. е избрана за първи заместник-председател на Европейската народна партия (ЕНП).

От 2017 г. до 2019 г. Мария Габриел е еврокомисар за цифровата икономика и общество в Европейката комисия с председател Жан-Клод Юнкер. Става и тя е еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Европейската комисия с председател Урсула фон дер Лайен.

Асен Василев – министър на финансите

Снимка: БГНЕС

Асен Василев е роден на 9 септември 1977 г. в Хасково. Средното си образование завършва в езиковата гимназия в града. В този период печели и международна награда за есе на английски език. Завършвайки гимназия, Василев печели и „Златаровската награда“ за най-добър випускник.

Отличието има и парично изражение, което той дарява на училищния хор в знак на признателност. Приет е и завършва „Икономика“ в Харвардския университет, след това специализира бизнес администрация и право в Стопанския и Юридическия факултет на Харвардския университет.

През 2013 г. е министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков. От 12 май до 16 септември 2021 г. е министър на финансите в служебното правителство на Стефан Янев. На 13 декември е избран за вицепремиер и министър на финансите в кабинета на Кирил Петков.

Калин Стоянов – министър на вътрешните работи

Калин Стоянов е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. Висшето си образование завършва през 2003 г. в Академия на Министерство на вътрешните работи в София, а през 2009 г. специалност "Право" в Бургаски свободен университет.

През 2003 г. той постъпва в системата на МВР като разузнавач в отдел “Икономическа полиция” при РДВР Бургас. От 2009 г. до 2011 г. заема последователно длъжностите разузнавач в сектор “Престъпления в икономиката” и в сектор “Трансгранична организирана престъпност” към отдел БОП – Бургас. От 2011 г. до 2016 г. е разузнавач в ГДБОП и в отдел “Криминална полиция” към ОДМВР – Бургас.

От 2016 г. до 2018 г. e преназначен на длъжност началник на РУ – Приморско при ОДМВР – Бургас. През 2018 г. е назначен на длъжност началник на отдел в ГДБОП – МВР.

От май 2021 г. е назначен за директор на ГДБОП.

Проф. Тодор Тагарев – министър на отбраната

Снимка: Ладислав Цветков

Тодор Тагарев е роден в Стамболийски. Завършил е Математическа гимназия „Акад. К. Попов“ в Пловдив през 1978 г., ВВВУ „Г. Бенковски“, Долна Митрополия като инженер с гражданска специалност „Автоматика и телемеханика“ през 1982 г. и Командно-щабния колеж на ВВС на САЩ през 1994 г. През 1989 г. защитава дисертация във Военновъздушната инженерна академия „Н.Е. Жуковски“ в Москва.

В системата на отбраната е заемал длъжностите директор на дирекции „Планиране на отбраната“ и „Политика по въоръженията“ (1998 - 2001 г.), ръководител на катедра „Мениджмънт на сигурността и отбраната“ на ВА „Г.С. Раковски“ (2004-2008 г.), съветник на министъра на отбраната (2009 - 2010 г.) и директор на Института по отбрана (2016 - 2017 г.). В периода март - май 2013 г. е служебен министър на отбраната.

През 1995 г. започва работа като научен сътрудник в БАН. От 2014 г. е „професор“ в Института по информационни и комуникационни технологии на БАН.

Проф. Тагарев е участвал в работата на редица органи и групи на НАТО и Европейската агенция по отбрана, в международни изследователски екипи и в програми за консултации по въпроси на управлението на сигурността и отбраната в десетки страни.

Юлиан Попов – министър на околната среда и водите

Юлиан Попов е старши съветник на Европейската фондация за климата, председател на Института за ефективност на сградите в Европа и бивш служебен министър на околната среда на България. Бил е посланик на добра воля на България за политиката в областта на енергетиката и климата и съветник по енергийната сигурност на президента на България.

Румен Радев – министър на енергетиката

Румен Радев е роден е на 4 август 1968 г. в Силистра. Завършил е физика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и „Финанси“ в УНСС. До момента той бе зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). 

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството

Андрей Цеков е роден в София. Завършва Първа английска езикова гимназия в столицата и Юридическия факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Той е специализирал Право на Европейския съюз в Университета в Амстердам, Нидерландия и Мениджмънт в Станфорд.

Има 20-годишен опит в управлението на инвестиционния процес и големи корпоративни структури. В периода декември 2021 г. – август 2022 г. заема поста на заместник-министър на финансите.

Кирил Вътев – министър на земеделието

Кирил Вътев в член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите. Завършил е Националната спортна академия с профил „Свободна борба“ (1978 - 1982 г.) и в продължение на 11 години е бил треньор по свободна борба.

През 1993 г. Кирил Вътев заедно с брат му основават фирма за производството на месни деликатеси.

Богдан Богданов – министър на икономиката

Богдан Богданов е бакалавър по финанси от ВУЗФ. Учил е в Университета Уест Честър в САЩ. Магистър по европейски бизнес и финанси от УНСС и Университета Нотингам Трент във Великобритания. Специалист по бизнес развитие с над 10-годишен опит. Работил е за български и чуждестранни компании с фокус в производства с развойна дейност и висока добавена стойност.

През 2022 г. Богдан Богданов е назначен за изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) със заповед на тогавашния министър на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Милена Стойчева – министър на иновациите и растежа

Милена Стойчева има образователни степени и специализации от български и международни университети като Софийския университет „Климент Охридски“, Penn State University, UC Berkeley и MIT. Преподава иновации и предприемачество като гостуващ преподавател към Европейския Институт за иновации и технологии. Понастоящем е директор за иновации и трансформация към EIT Culture & Creativity.

Член е на борда на Европейския форум на жените-основатели на компании и работи активно за утвърждаването на жените в бизнеса, науката и предприемачеството.

Иванка Шалапатова – министър на труда и социалната политика

Иванка Шалапатова през 1997 г. започва работа в британската благотворителна организация „Европейски детски тръст“ като административен сътрудник, а година по-късно поема ръководството на два екипа. През 2000 г. след конкурс заема позицията директор на британската организация, а след оттеглянето ѝ, става ръководител на неправителствената организация, която наследява всички ресурси от британските си основатели – Фондация „За Нашите Деца“.

Шалапатова е бивш вицепрезидент на Световната организация по приемна грижа и член на Борда на директорите на мрежата от над 80 НПО, повлияли на създаването на Конвенцията на ООН за правата на детето Child Rights Connect в Женева.

През 2013 г. тя е била зам.-министър на труда и социалната политика в служебния кабинет на Марин Райков.

Атанас Славов - министър на правосъдието

Доц. д-р Атанас Славов е юрист-конституционалист, преподавател по публичноправни науки в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Доктор по право на Университета на Глазгоу и доктор по конституционно право на СУ.

Бил е съветник по конституционни въпроси на вицепремиера и министър на правосъдието Христо Иванов (2014 – 2015 г.) и съветник по законодателни въпроси на вицепремиера и министър на вътрешните работи (2016 г.). Той е участвал в екипа, подготвил промените в Конституцията през 2015 г., както и в подготовката на десетки законопроекти.

Проф. д-р Галин Цоков – министър на образованието и науката

Галин Цоков е професор по управление на образованието в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски", Директор на Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти на университета. Той е заместник-декан на Педагогически факултет на Пловдивския университет.

Преминал е специализация по Образователно лидерство в Банкстрийт колеж по образованието, Ню Йорк, през 2014 г.

Кръстю Кръстев – министър на културата

Кръстю Кръстев е роден на 25.11.1956 г. в Пазарджик. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1983 г. Работи в Куклен театър – Пазарджик. В Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ – Смолян е от 1983 г., а от 1998 г. е негов директор и главен художествен ръководител. След сливането на Драматичен театър „Н. О. Масалитинов” Пловдив и РДТ „Николай Хайтов“ – Смолян от август 2010 г. Кръстев е директор на Драматичен театър – Пловдив.

По-значими негово роли и спектакли са: "Трамвай Желание“, "Дългият път на деня към нощта", „Нора“, "Мюзикъл за пет пари", "Страшният пират Джакомо", "Навън, пред вратата"

Георги Гвоздейков – министър на транспорта

Георги Гвоздейков е авиационен инженер, завършил магистърска програма по „Авиационна техника и технологии“, „Проектиране на летателни апарати“ във ВВВУ „Георги Бенковски“ Долна Митрополия.

Той е заместник-председател е на Комисията по транспорт в 47-ото Народно Събрание.

Проф. Христо Хинков – министър на здравеопазването

Проф. Христо Хинков е роден на 25 март 1953 г. в София. Завършва медицина през 1980 г. Започва трудовия си път като участъков лекар в Ботевград, след което работи в психиатричната болница Нови Искър, където придобива специалност психиатрия. През 1988 г. печели конкурс като научен сътрудник в първа психиатрична клиника на Медицинска академия, но след една година напуска и работи в продължение на 10 години като консултант психиатър в УМБАЛСМ „Пирогов“.

През 1997 - 1999 г. е назначен в Министерството на здравеопазването като началник отдел проекти, а от 1999 - 2001 г. заема поста на заместник-директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), като отговаря за обучението и човешките ресурси в институцията.

От 2001 г. започва работа в Националния център по обществено здраве и анализи, където защитава докторска дисертация. През 2014 г. е назначен за директор на Центъра, който управлява до 2022 г.

Александър Йоловски – министър на електронното управление

Александър Йоловски е магистър по политология от Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Притежава повече от десетгодишен опит в планирането, изпълнението, координацията и контрола на дейности, свързани с административната реформа и електронното управление, както и в областта на стратегическо планиране за нуждите на държавната администрация и електронното управление.

От февруари до август 2022 г. е заместник-министър на електронното управление, когато министър е Божидар Божанов в кабинета на Кирил Петков. Между август 2015 г. и ноември 2016 г. и в периода август 2019 г. и януари 2022 г. е ръководител на отдел.

Зарица Георгиева – министър на туризма

Зарица Георгиева е магистър по дипломация и международни отношения, Университет Комплутенсе и Дипломатическа школа към Министерството на външните работи на Кралство Испания, Мадрид.

Георгиева е заместник-министър на външните работи на Република България в двете служебни правителства през 2021 г. Главен политически съветник в Европейския парламент. Има опит като мениджър на големи международни проекти за ООН и ЕС.

Доц. Димитър Илиев – министър на спорта

Доц. Димитър Илиев е осемкратен рали шампион на България и е единственият българин, печелил три пъти най-престижното автомобилно състезание в страната – Рали България. 

Започва своята кариера през 1994 г., а през 2013 г. обявява, че се отказва от спорта. Става преподавател в катедра „Технически и ледени спортове“ в НСА “Васил Левски”, сектор „Автомобилен и мотоциклетен спорт“.

Експерт е в пътната безопасност.