Нова инициатива има за цел българските студенти да се развиват у нас, а не в чужбина. Проучване сочи, че повечето млади хора планират близкото си бъдеще у нас. 39% искат да учат и работят едновременно.

Образованието в чужбина дава по-добра подготовка, но у нас има много повече възможности за кариера.

„Хората, които остават да учат в България имат много много по-голяма площадка за излитане в различни посоки, финансирано с европейски средства, с български стипендии, отколкото, ако човек отиде някъде и е принуден да работи на Запад, за да си изкарва хляба и между това трябва да учи”, каза доц. Теодор Седларски.

Теодор Сяров и Илия Дечков са студенти 3 курс в Стопанския факултет на Алма Матер. С помоща на инженери от Техническия университет успешно реализират идеята си за пръстен, който дистанционно да управлява компютри.

„Това е много хубавата част на България, и особено на София, понеже имаме различни университети с хора с различни професионални умения и като се колаборираме се получават наистина много хубави неща”, каза Илия Дечков.

„Прекарах някакво време в Америка, видях  интересни възможности там, но просто културата, начина на живот и това, че тук мога да си говоря на български да съм си вкъщи, там не го почувствах така както чувствам тук нещата”, заяви Теодор Сяров.

На сайта на инициативата „Твоето бъдеще е тук” всеки младеж може да научи за образователни и кариерни програми.

Младите искат добра заплата, възможност за развитие и свободно време. Работодателите вече са готови да им дадат всичко това.