Роденият в Горна Оряховица Пламен Николов получава проучвателния мандат за съставяне на кабинет ден, след като навърши 44 години. Той е предприемач и е доктор по философия на правото, политиката и икономиката в Софийския университет "Св. Климент Охридски"

Според биографията си владее английски, немски и руски език. Семеен, с две деца. Пламен Николов за първи път влезе в парламента от 25-и столичен МИР на 4 април, а на 11 юли беше избран от Шумен.

"Има такъв народ" го откриха за политиката със своя телевизионен кастинг през 2018 година.

Пламен Николов завършва средното си образование в Шумен. Специализира в Австрия. Има над 15-годишен опит в бизнес развитието и управлението на проекти.

В „Има такъв народ“ попада през 2018 година чрез обявения тогава от Слави Трифонов кастинг за политици. Пред комисията се представя за експерт в образованието, който е принуден да се занимава с бизнес.

„Преди 15 години беше изключително трудно човек да може да си позволи да има семейство, в същото време научна кариера, в същото време да живее достойно. Абсолютно искрен съм с вас. Затова го направих, тоест аз отидох в сферата на бизнеса, оказа се, че се справям много добре“.

Първата идея, която Николов представя, е за незабавна стратегия, за да спре изтичането на образованите млади хора от България.

„Да започна с еретичната мисъл, че образованието е най-сериозният елемент на националната сигурност. Без технологично сериозно подготвени хора и хора, които са способни да осъществят стратегическите приоритети на държавата и мисленето, никога няма да успеем“, каза тогава той.

Николов предлага и годишни атестации за всички преподаватели, чрез които ще се оценява кой трябва да остане в системата на образованието.

„Още от следващия годишен бюджетен период, това са конкретни стъпки, които бих могъл да предложа, аз ще ви оставя после моята презентация – сумарно увеличение на бюджета на Министерството на образованието и културата, поне до размера на МВР. Утрояване, правилно чувате, утрояване по 3 размера на заплатите на преподавателите, без значение дали става въпрос за средна степен или за висши учебни заведения”, допълни той.

Николов беше депутат и в предишния кратък 45-и парламент, където е участвал във внасянето на 11 законопроекта. 

Пламен Николов е предприемач, който отговаря за цялостното бизнес представяне на компания за плувно оборудване в рамките 67 международни пазара с 600+ търговски партньора.

Управлява всички процеси в компанията, свързани с търговския оборот, разходния баланс, човешки ресурси, финансовите потоци и маркетинг дейността.

Работил е с големи клиенти като Амазон, Уигъл, Интерспорт, Спортона, ЕМАГ, плувни федерации, олимпийски национални комитети. Преди това е работил в компании в енергийния и автомобилния сектори.