Христо Бисеров винаги е поставял свои хора на ключови места, за да управлява сделки и процеси, без да подписва нищо, заяви в предаването „Тази сутрин” политикът от началото на прехода Едвин Сугарев. По думите му, животът на Бисеров, който напусна политиката и всичките си постове с изненадващо съобщение в неделя, е в опасност, защото „който проговори в ситуация като неговата, не живее дълго”.

Приватизацията при ОДС

По думите на Сугарев, главните приватизационни сделки при управлението на ОДС са били осъществени чрез Бисеров, който в началото на 90-те години създава партийните структури на СДС като главен секретар на партията, откъдето намира и кадрите за ключови държавни постове.

„Всички критични от гледна точка на корупционния си потенциал приватизационни сделки са минавали през Бисеров”, категоричен бе Сугарев, според когото причината за разрива в отношенията между Христо Бисеров и лидера Иван Костов била именно такава – сделката за „Петрол”.

По думите на Сугарев, не сделката за авиокомпания „Балкан”, а тази за бургаската рафинерия „Нефтохим” е най-скандалната в историята на приватизацията у нас, защото обектът е бил оценен на повече от 3 млрд. долара, а е продаден за едва 106 млн. долара – над 30 пъти по-евтино.

„Ако някой от местните лидери трябваше да реши нещо по приватизацията, отиваше директно при Бисеров, който дори беше наел специална кантора и се ходеше там”, посочи Едвин Сугарев.

Комплектът Бисеров – Цонев

„Бисеров върви в комплект с една одиозна личност и това е Йордан Цонев”, подчерта Сугарев. „След напускането на СДС двамата заедно отидоха при Доган, защото той имаше нужда от такива далавераджии, които да въртят обръчите му от фирми”, допълни Сугарев.

Той подчерта, че партията ДПС е била ключов фактор при много сделки при правителството на Тройната коалиция и изреди т. нар. „заменки” с гори, ощетили България с около 6 млрд. евро.

Ако Бисеров проговори

По думите на Едвин Сугарев, който проговори в ситуация като тази, в която се намира Христо Бисеров, той не живее дълго. „Има реална заплаха за живота му, дори да не проговори, защото може”, допълни Сугарев.

„Ако той проговори за това, което се прави в ДПС, как Доган е разпределял порциона в държавата, това ще струва скъпо на самата етническа партия, а и на коалицията, която сега се е вкопчила във властта”, обясни Едвин Сугарев.

Той изрази съмнение, че след като Бисеров е бил „консолиер” – най-близкият до Ахмед Доган, и за да напусне така изненадващо по всяка вероятност „си е позволил нещо повече и се е намесил където не е трябвало да се намесва”. Сугарев се съгласи с тезата на бившия лидер на Младежкото ДПС Корман Исмаилов, според когото оставката на Бисеров може да е свързана с интереси около проекта „Южен поток”.

„Забележете как от „българското лице” на ДПС, сега се превърна в едно лице. Ако наистина е напуснал България, това не е заради каквито и да било парични потоци”, подчерта Едвин Сугарев.

„ДПС беше основана с помощта на Андрей Луканов за да бъде патерица на БКП, те са политически брокери, осребряват своя електорат, който живее в мизерия и невежество”, каза в заключение Сугарев.